Societat

Tradicions

Tercera generació gegantera

La filla del desaparegut Manelet agafa les regnes de l'històric taller de construcció i restauració d'imatgeria festiva de Solsona

El negoci fa tot el procés i continua els mètodes tradicionals de la feina artesana

Néta i filla de mestres geganters, Teresa Casserras ha agafat les regnes de l'històric taller de construcció i restauració de gegants de Solsona, després de la mort del seu pare fa gairebé un any. Amb 25 anys i coneguda pels amics com a Sessa, la Teresa va deixar la seva feina en el camp de la biotecnologia per dedicar-se a allò que ha vist des de ben petita. “És una feina molt sacrificada”, admet la jove, però expressa que al darrere hi ha “molta passió i paciència”. “Jo, com el meu pare, he nascut i crescut entre gegants i cada un d'ells té un sentiment propi.” El de Solsona és un dels obradors més antics de Catalunya i la Teresa vol conservar tots els mètodes tradicionals, des del material fins a la pintura.

A Catalunya hi ha actualment més de 4.000 parelles de gegants, més de 1.500 capgrossos i unes 1.000 bèsties. Moltes d'elles han sortit del taller on Manel Casserras i Boix va construir, l'any 1959, la seva primera figura, una parella de gegantons per a Solsona. Després de la seva mort, el 1996, el seu fill, conegut com a Manelet, va agafar el relleu de l'obrador i va seguir l'ofici familiar amb la construcció d'elements d'imatgeria festiva popular que han arribat, fins i tot, al Japó. Ara, la tercera generació de la família es proposa continuar el negoci i mantenir viva una tradició amb dècades d'història.

La Teresa actualment treballa en diversos projectes, com ara la construcció de la gegantona del Pi de Barcelona o la restauració dels gegants de Sallent i de Parets del Vallès. Segueix els mateixos mètodes que usaven l'avi i el seu pare perquè “el treball final s'assembli com més millor a la figura tradicional”.

El taller s'encarrega de tot el procés de construcció d'una figura, des del disseny fins al vestuari. Un cop arriba un projecte a l'obrador, la Teresa fa un primer esbós i, quan té el vistiplau del client, posa fil a l'agulla. Primer de tot, modela el bust i les mans. Tot seguit, es fa una figura de fang amb la qual s'elaborarà el motllo de guix que, per Casserras, “seria com el negatiu de la figura”. A continuació es fa la reproducció del motlle en cartró pedra i, un cop es finalitza, s'hi enganxen les diferents parts del cos. Amb la figura acabada, ja es poden pintar i elaborar la roba i els complements. “Un gegant no deixa de ser una obra d'art”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Prop de 12.000 trucades preventives per la calor en dos mesos a Barcelona

Barcelona

Foment de l’adopció d’animals amb un vídeo abans de cada sessió al Cinema Catalunya de Terrassa

TERRASSA
Infraestructures

Transformaran el camí de Térmens a Bellvís en una carretera

Térmens

Els delictes es mantenen en la primera meitat de l’estiu

lloret de mar

Troben un manuscrit inèdit de Víctor Català on es descriu un ball popular

l’escala
Medi ambient

Creixen un 20% les denúncies dels Agents Rurals

Cercs
FIGUERES

Controls a l’estadi Albert Gurt per evitar l’entrada d’usuaris no autoritzats

FIGUERES

La Policia Local tanca la campanya contra l’incivisme del juliol amb 33 sancions

la bisbal d’empordà

Campanya informativa sobre com circular amb bicicleta pel Barri Vell i el Mercadal

GIRONA