Societat

Catalunya té menys jutges que la mitjana espanyola

Hi ha 9,9 juristes per cada 100.000 habitants, quan la resta de territoris en tenen 11,5

Les dones són majoria, però els homes copen audiències, tribunals superiors i òrgans centrals

L'esquifida plantilla judicial a Catalunya es manté aquest 2016. Actualment, hi ha un total de 742 jutges i magistrats que exerceixen al nostre país, una dada que representa 9,9 juristes en actiu per cada 100.000 habitants, quan la mitjana espanyola se situa en 11,5, segons l'informe de la carrera judicial a 1 de gener del 2016 difós ahir pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) .

Amb aquest percentatge, Catalunya se situa en els nivells de Castella-la Manxa, amb 187 jutges
(9 per cada 100.000 habitants), i d'Extremadura, amb 107 jutges (9,7 per cada 100.000 habitants). Astúries és la comunitat que en surt més ben parada, amb 14,2 jutges en actiu per cada 100.000 habitants. Aquesta falta de jutges, que també es deu a la falta de vocacions catalanes, s'arrossega de manera documentada des de fa una dècada. L'any 2005, la ràtio era de 8,7 jutges a Catalunya i la mitjana estatal era de 9,6, segons l'estadística de l'òrgan de govern dels jutges. La falta de jutges i l'alta mobilitat que registren també podrien justificar el fet que els professionals que exerceixen a Catalunya tinguin una antiguitat de les més baixes (14,5 anys), per sota de les Canàries (13,9) i Cantàbria (14,4), mentre que la mitjana espanyola és de 17,4 anys.

D'altra banda, la feminització de la carrera judicial continua en alça des del 2013, el primer any en què hi va haver més jutgesses que jutges. Catalunya té un dels percentatges més alts de jutgesses i magistrades, un 56,3%, quan la mitjana estatal és del 52,4%. A més, les dones dominen totes les franges d'edat: de 20 a 30 anys, representen el 65%; de 31 a 40, el 67%; de 41 a 50, el 59%, i de 51 a 60, el 50,7%. Per contra, són minoria (32%) en la franja dels 61 als 70 anys, fet que evidencia l'antiga masculinització de l'ofici. La mitjana d'edat de les jutgesses a Catalunya és de 45,3 anys, i la dels jutges, de 49,8.

Les dones són majoria en els òrgans unipersonals, mentre que els homes copen les audiències, els tribunals superiors i els òrgans centrals, ja que l'ascens es fa pels anys acumulats en exercici i no per la seva vàlua professional. Per exemple, a Catalunya, el Tribunal Superior de Justícia té 46 homes i 38 dones, i les audiències provincials, 84 homes i 67 dones. Les jutgesses i magistrades dominen als jutjats de primera instància, els penals, els d'instrucció i els de violència contra la dona.

LA XIFRA

32
per cent
de jutgesses tenen entre 61 i 70 anys, mentre que els jutges representen el 68% en aquesta franja d'edat, l'única dominada pels homes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp