Societat

SOR LUCIA CARAM

MONJA DOMINICA CONTEMPLATIVA

“Els ‘Pilats' d'avui són els dirigents de la UE”

“En aquest moments, la humanitat està ferida i hi ha una manca de responsabilitat per part de tots els governs i un egoisme devorador dels qui fabriquen i venen les armes”

“Un vertader cristià, des del poder del ministeri, no faria ús del càrrec per tractar els immigrants com ell ho fa; la seva actitud com a ministre és cruel”

Solidària.
Sor Lucía compleix a la perfecció amb la locució llatina “ora et labora”, matina per parlar amb Deu i esgota la resta d'hores del dia per dedicar-les al treball d'ajudar als més necessitats. També treu temps per seguir el club dels seus amors, el Barça, i per xerrar, sense intermediaris, mitjançant twitter amb els més de 180.000 seguidors que té a la xarxa.
El meu referent en futbol és Messi. Messi jugant a futbol es tan perfecte que sembla diví”

Sor Lucía Caram ha canviat el seu silenci contemplatiu per ajudar els més desfavorits a través de la Fundació Rosa Oriol i dels acords amb empreses i alguns bancs. Diàriament, dóna de menjar a 1.400 famílies. Les seves millors amigues són les germanes amb qui conviu al convent de Manresa. Divertida, directa, sense pèls a la llengua.

Què pensa dels darrers atacs terroristes a Brussel·les?
Som davant una tragèdia sense cap explicació possible. Aquesta mena d'atacs fan mal al món musulmà. Son molts els musulmans que estan fugint dels musulmans radicals. Qualsevol gentilici usat en nom de Déu és una profanació de la religió. Crec que la humanitat en aquests moments està ferida, i hi ha una manca de responsabilitat per part de tots els governs i un egoisme dels que venen i fabriquen les armes.
Què cal fer amb els milers de refugiats que estan fugint de la guerra?
És imperdonable que la UE i la resta de països estiguin mirant cal un altre cantó. Estem davant una tragèdia humanitària i hi ha qui no ho vol veure, com el govern d'Espanya, que està més pendent de perdre el temps a arribar a acords –que sabem mai no arribaran–, que a trobar solució a aquest problema humanitari.
Això es pot arreglar?
És absolutament urgent resoldre la manca d'ètica entre els governants. El ministre d'Interior es dedica a condecorar mares de Déu mentre impermeabilitza les fronteres de forma salvatge.
Per Jorge Fernández Díaz, ministre d'Interior, vostè deu ser persona ‘non grata', però ell parla amb les imatges de la Mare de Déu i diu que té un àngel que li busca aparcament. Què en pensa, d'aquesta manera d'entendre la religió?
No condemnaré les actituds piadoses de ningú, però penso que un vertader cristià, des del poder del ministeri, no faria ús del càrrec per tractar els immigrants com ell ho fa. La seva actitud com a membre del govern és cruel i no té res a veure amb el cristianisme amb què afirma que viu.
Vivim un moment molt negre amb terrorisme, refugiats que ningú no vol acollir, atur, desnonaments i una llarga llista de problemes. Som a la fi del món?
No sabem quan serà la fi del món.Jo em declaro militant de l'esperança.
L'independentisme suposaria per a Catalunya tenir una estructura millor?
Tot poble té dret a ser allò que vol ser. Catalunya té un somni i un desig de construir quelcom diferent per sortir d'una situació de postració. Hem d'entendre que no serem lliures fins que tothom pugui viure amb dignitat dintre de la nostra terra. Aquesta és la nostra llibertat.
El papa es un líder mundial?
Sí. Penso que no hi ha cap líder mundial que sigui capaç de dir el que diu ell i amb la llibertat amb què ho diu. Del tema dels refugiats parla alt, clar i fort quan diu que els Pilats d'avui són tots els dirigents de la Unió Europea, com ara Merkel i Rajoy, que, davant un problema tan greu, es renten les mans i miren cap a una altra banda. Això als europeus no els va agradar. Per a mi, el papa es tot un referent.
Vostè es un personatge mediàtic. Però com és en realitat?
Tinc sentit de l'humor. I una cosa molt clara, he fet meva la frase de Casaldàliga: “La meva vida són les meves causes i les meves causes valen més que la meva vida.” No sóc aquí per agradar a uns i altres. Segur que m'equivoco, que hi ha coses que no faig bé, que tinc incontinència verbal i que, de vegades, he estat imprudent, però estic convençuda que el que estic fent ho faig perquè a tothom li mereixi la pena viure.
El seu Déu a la Terra és Messi?
No, el meu Déu és el Déu de Jesucrist. El meu referent en futbol sí que és Messi. Messi jugant a futbol és tan perfecte que sembla diví.
Vendre els béns de l'Església serviria per solucionar les necessitats dels més pobres?
De vegades, aquest és el discurs fàcil, però l'Església, almenys una part d'ella, des de fa molts anys ho està donant tot pels més pobres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciència

Mart alberga grans reserves d’aigua, però massa profundes per accedir-hi

barcelona
successos

Mor el conductor d’una moto en un xoc frontal amb un turisme a Sant Celoni

Sant Celoni
canvi climàtic

Gairebé 48.000 morts per calor a Europa el 2023, el segon pitjor any de la dècada

barcelona
Societat

La Festa Major de Badalona tindrà un Punt Lila per a una celebració lliure de violències

Badalona
Societat

Mor l’excèntric empresari austríac, Richard Lugner

Lloret denuncia sis establiments per vendre alcohol a menors

lloret de mar
successos

Mor un motorista a la C-14 a Vilanova de l’Aguda

Vilanova de l’Aguda
medi ambient

Ulldecona prepara un segon pou d’emergència per abastir tant el reg com la ciutadania

Ulldecona
medi ambient

Denunciats quatre furtius

Barcelona