Societat

La Generalitat no permetrà es que talli la llum a persones vulnerables

La consellera Bassa qualifica d'“indignant i vergonyós” que el TC tombi el decret que impedeix que les companyies tallin el subministrament

L'executiu s'empara en la llei de mesures urgents per fer front a l'emergència social aprovada al juliol i que “té rang superior” a la norma anul·lada pel TC

La generalitat ha assegurat aquest divendres que seguirà garantint el subministrament de llum i gas a les famílies més vulnerables tot i l'anul·lació parcial del Tribunal Constitucional (TC) del decret-llei sobre pobresa energètica aprovat el desembre del 2013. La consellera de Treball, Dolors Bassa, ha qualificat d'“indignant i vergonyós” que el TC tombi la norma que prohibeix a les companyies tallar subministraments bàsics a persones que no poden pagar-los.

La norma recorreguda impedeix que les companyies subministradores tallin, per impagament de les factures, l'electricitat i el gas a les persones en situació de vulnerabilitat econòmica.

El TC ha resolt en una sentència feta pública aquest divendres que la Generalitat no té competències per decidir si les companyies energètiques han de tallar o no el subministrament. L'alt tribunal ha declarat “inconstitucionals” els articles del decret-llei que es refereixen a aquest punt.

En un missatge a les xarxes socials, la consellera ha denunciat que “ens volen prohibir que garantim el subministrament elèctric a famílies que no el poden pagar”.

“Això nosaltres no ho farem”, ha garantit.

Fonts del govern han explicat que s'empararan en la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, aprovada pel Parlament el juliol de l'any passat.

Segons el govern, encara que el TC hagi anul·lat la part del Codi de Consum on s'inclouen les mesures per evitar la pobresa energètica, l'esmentada llei “té rang superior al decret” anul·lat pel Constitucional i ja garanteix que no es pugui tallar el subministrament d'aigua, llum o gas a persones en situació de pobresa.

A més, les companyies subministradores també han subscrit acords en els quals no tallaran el subministrament a aquelles famílies que demostrin mitjançant informes dels serveis socials municipals que no poden pagar els rebuts.

La Mesa d'Entitats Socials de Catalunya també ha qualificat d'“indignant i surrealista” que la sentència del TC hagi anul·lat la norma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia