Societat

Més de 1.500 avis centenaris a la demarcació de Barcelona

El 83% de les persones centenàries que viuen a la demarcació són dones

Els ancians resideixen en grans nuclis urbans, sobretot a la capital catalana

Creix el nombre de persones amb més de 100 anys a tot Catalunya

La Generalitat concedeix una medalla als avis centenaris

A la demarcació de Barcelona, hi viuen 1.572 persones amb 100 anys o més, la gran majoria de les quals són dones. Segons dades fetes públiques per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), un 83% dels ancians que tenen un segle de vida o més són de sexe femení (1.307), mentre que el 17% restant (265) són homes.

Fent un cop d'ull a les xifres poble per poble, la capital catalana és el municipi on resideixen la major part de les persones centenàries: 683. De fet, els avis barcelonins viuen principalment a les poblacions més grans de la demarcació. Sabadell és la segona ciutat amb més veïns centenaris (59), seguida de Badalona (48) i Terrassa (45).

Les dades de l'Idescat, corresponents al padró del 2015 –pot ser que les estadístiques hagin variat lleugerament el 2016–, també mostren que el nombre de persones amb un segle de vida tendeix a reduir-se a les comarques amb menys habitants. En aquest sentit, hi ha desenes de poblacions a la demarcació (vegeu gràfic) que no tenen cap avi centenari entre els veïns.

Una tendència general

Un patró semblant al de Barcelona s'observa a la resta de demarcacions. A Tarragona, el segon territori del país amb més persones centenàries (211), la majoria d'avis es concentren a l'àrea metropolitana de la ciutat.

El mateix passa a Girona (195), tot i que en aquest cas la diferència entre les persones centenàries que viuen en nuclis grans i les que viuen en nuclis petits no és tan marcada com a la resta del país. A les comarques lleidatanes, la majoria d'avis centenaris viuen al Segrià.

A la resta de Catalunya, com passa a Barcelona, hi ha majoria de dones entre els avis. De les 2.116 persones amb 100 anys o més que viuen al país, un 82% són dones (1.737) i només 379 són homes. Es tracta del mateix percentatge registrat el 2014, tot i que entre un any i l'altre hi ha hagut un augment de 200 avis centenaris.

A les comarques barcelonines també ha augmentat el nombre de persones amb 100 anys de vida. El 2014 n'hi havia 1.400. El 2015, en canvi, es van comptabilitzar 1.572 avis nascuts en plena Primera Guerra Mundial.

Molt a prop dels 100

A més de les persones que ja tenen els 100 anys o que els superen, a la demarcació també hi ha milers de persones que podrien arribar al centenari en els pròxims anys.

Segons dades de l'Idescat, l'any 2015 hi havia 52.694 persones entre els 90 i els 99 anys. La majoria se situen a la part més baixa d'aquest interval d'edat (90 i 91). De fet, tan sols 790 avis estaven al llindar dels 100, amb 99 anys. I la immensa majoria eren de sexe femení: 624 dones i només 166 homes.

En general, l'any passat hi havia comptabilitzades més de 71.000 persones a Catalunya que podrien arribar als 100 anys durant la pròxima dècada. De tots aquests avis, 1.100 tenen 99 anys i, per tant, podrien assolir enguany el centenari, una edat que rep el reconeixement públic de la Generalitat.

S'ha de recordar que el govern català concedeix la medalla centenària als catalans que arriben al segle de vida. Per aconseguir-la, primer cal fer una sol·licitud al Departament de Treball i Afers Socials per acreditar la data de naixement amb la documentació pertinent.

LES XIFRES

2.116
avis
centenaris hi ha a tot Catalunya, segons el darrer balanç de l'Idescat.
83
per cent
de les persones amb més de 100 anys que viuen a la demarcació són dones.

L'esperança de vida es manté en els 83 anys

L'esperança de vida a Catalunya se situa en els 83,2 anys, una dada calcada a la registrada a l'Estat espanyol i molt superior a la mitjana de la zona euro (81,7), i en general a la de tota la Unió Europea, on l'índex amb prou feines supera els 80 anys (80,6).

Les dones, en tots els casos, són les que tenen l'esperança de vida més elevada. A l'Estat espanyol, la mitjana se situa en els 86,1 anys, una dècima per sobre de Catalunya (86). A la resta d'Europa, aquest valor se situa en els 83,3 anys. Per la seva banda, els homes, amb un índex de mortalitat més elevat que les dones, actuen com a contrapès d'aquesta esperança de vida més alta de les dones.

A la Unió Europea, la mitjana de defunció dels homes és de 77,8 anys, mentre que als països de la zona euro se situa en els 78,9. De nou, els millors resultats es registren a l'Estat espanyol i a Catalunya, amb una esperança de vida per als homes de 80,2 i 80,3 anys, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Comunicació

Mor als 43 anys la periodista de la Cadena SER, Elsa Llorente

S’invertirà 21,7 milions en equipaments judicials al territori gironí

girona

Atrapen i denuncien un incívic que va llançar un sofà a la zona de contenidors

CASSÀ DE LA SELVA
societat

Veïns de Vallirana critiquen l’estat de l’aigua de boca i exigeixen a l’Ajuntament millores a la xarxa d’abastiment

Vallirana
política

La CUP denuncia l’elevat cost de la recollida de residus

figueres

Les dones són les que fan més ús del servei d’assessorament empresarial

olot
Societat

Estudien l’estat de deshidratació de temporers de Ponent per fer recomanacions

Lleida
societat

Un sistema de geolocalització permetrà actuar més de pressa en les cases aïllades del Priorat quan hi hagi emergències

Falset

Aprovada la no continuïtat de l’Associació Protectora d’Animals

figueres