Els efectes de la desafecció
Sant Pere Molanta vol iniciar els tràmits per segregar-se d'Olèrdola
La majoria de les associacions de veïns es van començar a constituir a finals de la dècada dels setanta per reclamar la creació de serveis als pobles i municipis. «Avui dia, quan es crea una associació de veïns és perquè alguna cosa passa, i a Sant Pere Molanta fa un any se'n va crear una pel desengany que té la gent del poble amb el seu Ajuntament.» Qui ho explica és el president de l'associació de veïns de Sant Pere Molanta, Joan Mata, una entitat que es va crear ara fa un any amb la intenció de defensar la pista del poble que fins fa poc s'utilitzava en totes les activitats populars i la plaça arbrada que tenen, que aviat deixarà de ser-ho per les obres de construcció de la nova escola Rossend Montané. Mata explica que encara a hores d'ara el nou col·lectiu, que té un centenar d'associats dels 550 veïns que hi viuen, no ha pogut «aconseguir una entrevista amb l'alcalde, o que Josep Tort es desplaci a Sant Pere Molanta per explicar per què era tan necessari treure aquest espai públic».
El ressentiment i la desafecció que acumula el col·lectiu veïnal va surar fa dies, durant la darrera assemblea que van celebrar. Un dels nouvinguts va proposar que l'associació estudiï la segregació com a estratègia per fer-se valer i la junta de l'associació va acabar afirmant que iniciaria les gestions per saber els passos que cal fer, després que tots els presents aplaudissin la iniciativa.
La iniciativa, diu Mata, «no pretén ser una acció en contra dels veïns dels altres nuclis de població, ni contra Moja, sinó contra l'Ajuntament i l'alcalde que ha deixat Sant Pere Molanta com als anys quaranta», diu Mata. Tot i que el president veïnal intenti no referir-se a Moja, el cert és que les relacions entre el nucli de Moja, el nucli que té més població, i Sant Pere Molanta no són bones. Des de fa uns sis anys, els veïns es queixen «de la reducció d'inversió pública al nucli mentre s'inverteix a Moja».
Les noves tecnologies permeten la creació de blocs anònims a internet i és a través d'aquest recurs que un veí de Moja ha publicat un recordatori a l'associació en què s'informa que la seva petició «no tindrà futur» i es diu que per demanar una segregació cal que el nucli tingui uns dos mil habitants. La reflexió del veí anònim, que va penjar com a comentari de la notícia que l'emissora de ràdio local, Canal 20 Ràdio, va fer de l'assemblea de diumenge, ja ha tingut altres comentaris, també sense identificar. En un d'aquests un anònim opinava sobre la idea de la segregació i hi afegia: «Més aviat hauria de ser una expulsió.»
«Sense pista i aviat sense arbres»
Mata explica que a hores d'ara el poble ha perdut una pista pública, «ja que l'actual té un 3% de pendent i només s'utilitzarà com a pati d'escola», i que en els propers dies es quedaran «sense la plaça arbrada que des de fa 30 anys tenia el nucli». El president veïnal diu que el que no pot entendre és que «per un costat s'animi la població a plantar arbres a la Muntanyeta i per l'altre els treguin de Sant Pere Molanta», i ha explicat que el col·lectiu continuarà treballant pel nucli desvinculats completament de la política. Durant l'assemblea que es va fer diumenge passat el col·lectiu va reclamar que, ja que s'ha eliminat la pista pública, l'Ajuntament impulsi la construcció d'una nova pista poliesportiva per al poble i una piscina.