Els lleidatans se senten feliços, segons un estudi de la UdL
Els resultats provisionals d'una enquesta amb 1.620 participants puntua amb un 6,8 d'un màxim de 10 el grau de felicitat
Família, amics i temps, principals factors
Els lleidatans es consideren feliços i es puntuen amb un 6,8 de mitjana sobre un màxim de 10 punts. Aquest és el resultat, tot i que encara provisional, d'un exhaustiu estudi que la Càtedra d'Innovació Social de la Universitat de Lleida (UdL) porta a terme per valorar aquest índex de benestar personal i col·lectiu i per elaborar un mapa de la felicitat de la terres de Lleida.
La felicitat, tot i que sembla complex quantificar-la, ha esdevingut en els darrers anys un paràmetre més de valoració del benestar de les societats, per avaluar les seves fortaleses i analitzar els defectes. La UdL ha estat fent enquestes qualitatives sobre la felicitat, i de les 1.826 recollides fins ara a tot Catalunya, un total de 1.620 són de persones de Ponent, una quantitat que ja els permet extreure uns primers resultats que situen la mitjana en aquest 6,8 sobre 10.
Desglossant les respostes, destaca que els lleidatans puntuen amb un 7,5 de mitjana la pregunta de si es consideren feliços. La puntuació baixa al 6,9 quan valoren la seva felicitat en relació amb els altres. Continua baixant, al 6,6, en respondre si són persones que són molt felices i gaudeixen de la vida sense importar el que passi. I encara baixa més, fins a 5,3 punts, quan es valora si no són molt feliços i sense estar deprimits sembla que no són tan feliços com podrien ser.
Així mateix, els aspectes més repetits pels enquestats quan se'ls pregunta què els fa feliços són la família, els amics i els animals de companyia. També el benestar de la gent propera, poder dedicar temps a un mateix, la natura o gaudir dels petits detalls. Per contagiar felicitat es proposa somriure i el sentit de l'humor, l'actitud positiva, compartir, relativitzar els problemes, ser generós o estar bé amb un mateix.
De fet, la càtedra, que dirigeix Carles Alsinet, promou el projecte #ContagiaFelicitat, que ve a ser un moviment per posar l'accent en els aspectes positius i facilitar amb exposicions i accions públiques que les persones expressin emocions relacionades amb la felicitat.
LA XIFRA
LA DATA
La mitjana local, per sota de la catalana i l'europea
La mitjana de felicitat del 6,8 que surt de l'enquesta se situa per sota de la mitjana de Catalunya, que és del 7,3, segons un a enquesta de condicions de vida i hàbits de la població del 2011. La puntuació lleidatana és similar a la mitjana espanyola (6,9) que surt d'un estudi del 2013 de l'INE i també se situa per sota del 7,1 europeu que fixa un informe de l'Eurostat.
Tot i aquestes dècimes per sota, totes les xifres situen el grau de felicitat en aquest “notable”.
La resposta de les enquestes permet que la UdL ja disposi d'informació sobre la felicitat de les persones de 78 municipis i l'objectiu és anar ampliant el mapa de la felicitat a tots els pobles. De moment, apareix Gerb, nucli d'Ós de Balaguer (Noguera), com el més feliç de Lleida, amb un 9,4, similar al 9,29 de Sort (Pallars Sobirà). Per la part baixa, Arbeca (Garrigues), amb un 4,05, i el Poal, amb un 4,46, són els que no es consideren ni feliços ni infeliços.
De les capitals de comarca, al marge de Sort, Lleida es puntua en un 6,34, i per la part alta sobresurten Vielha (7,9) i Solsona (7,14), mentre que per la part baixa hi ha les Borges Blanques (5,71) i Mollerussa (6,26).