Societat

Detenen el gestor d'una entitat de l'Església

Omella havia denunciat l'apoderat dels Germans dels Malalts Pobres

Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir al migdia per un presumpte frau econòmic l'administrador de la Pia Unió dels Germans Missioners dels Malalts Pobres de Barcelona, una associació de laics vinculada a l'Església que treballa amb persones grans i discapacitats.

La detenció es va fer després que la setmana passada l'Arquebisbat de Barcelona presentés una denúncia als Mossos per ordre directa de l'arquebisbe, Juan José Omella .

L'arquebisbe, que a causa de les sospites d'irregularitats havia nomenat un comissari per intervenir i protegir l'obra social que duen a terme els Germans dels Malalts Pobres, va fer cessar de forma fulminant el germà presumptament estafador el dissabte dia 9. Aleshores ja tenia evidències que el germà hauria comès una estafa.

El detingut, segons van explicar ahir mateix fonts de l'arquebisbat, és un home originari del Perú que feia uns tres anys que era a Barcelona. En cap cas és un prevere, sinó un laic. Les mateixes fonts van indicar que tot fa pensar que aquest germà “s'hauria apropiat presumptament una gran quantitat dels diners que gestionava com a apoderat de l'orde religiós”.

Un cop fet fora aquest individuu, a la seu d'aquesta associació, situada al districte d'Horta-Guinardó, hi han quedat ara sis germans. Set més porten l'entitat en una altra casa que Pia Unió dels Germans Missioners dels Malalts Pobres té a Vigo.

Tot i que encara es desconeix la quantitat de diners presumptament defraudada i el mètode utilitzat, l'Arquebisbat de Barcelona ha assegurat que aquesta associació hagués estat víctima d'un frau més gran si no hi hagués intervingut. El Bisbat de Barcelona ha decidit personar-se com a acusació particular en aquesta causa denunciada a la policia, sobre la qual espera que, posteriorment, s'obri el corresponent procés judicial previst per la justícia civil ordinària

Aquesta associació la va fundar a Barcelona el 1946 Antonio Jácome Pumar, membre de l'Orde dels Camils, preocupat per la situació dels malalts de tuberculosi després de la postguerra de la Guerra Civil. Aquell mateix any l'entitat va rebre els primers malalts a Villa Àuria, una torre llogada a Vallvidrera, i l'any següent ja es van instal·lar en una casa que se'ls va regalar, la Torre del Suro, al barri del Guinardó, seu actual de l'institut.

Avui viuen en aquesta casa de repòs un centenar d'ancians i cent menors discapacitats intel·lectuals. Els germans camils treballen per les persones amb risc d'exclusió social, oferint-los atenció mèdica, residència, formació ocupacional i orientació laboral perquè puguin reintegrar-se a la societat de manera autònoma. El centre disposa d'un geriàtric i d'una escola taller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.