Societat

RUBIÓ

Una escola amb les classes al bosc

L'Escola del Bosc de Rubió ofereix des de setembre un nou model d'aprenentatge basat en el contacte directe dels nens amb la natura

Els petits aprenen al seu ritme amb el que troben a l'entorn

Al petit municipi de Rubió, a l'Anoia, cada matí, un grup d'uns 15 nens recorre els camins que hi ha al voltant de la riera de Jorba o que porten cap a la muntanya coronada pel castell de la població. Aquests nens no només passegen perquè els agradi molt la natura, també estan anant a l'escola. Són els alumnes, d'entre 2 i 6 anys, de l'escola del Bosc de Rubió, un projecte educatiu innovador que va començar a funcionar el setembre del 2015.

Es tracta d'un projecte que es caracteritza per ser un espai on la natura és l'entorn d'aprenentatge i en què els infants poden tenir llibertat per explorar, investigar i experimentar. Vol ser una oportunitat perquè els nens potenciïn les seves aptituds intrínseques i aspectes tan importants com ara un sentit innat de pertinença i respecte a la natura abans que comencin l'etapa d'escolarització obligatòria. Cada matí, al voltant de les nou, els petits, acompanyats de les seves educadores, surten de l'edifici on fan les activitats a cobert i recorren durant tres o quatre hores els boscos de la zona. L'aprenentatge arriba per si sol, al seu ritme, sense un programa concret.

Les impulsores del projecte són Brigitte Escolar i Alba Colell, que van llegir el llibre Educar en verd, d'Heike Freire Rodríguez, en què s'explicava el projecte de les escoles bosc d'Europa. També van traslladar-se, fa un temps, a Anglaterra per conèixer de prop aquest model educatiu que fa anys que està implantat al nord del continent.

Escolar i Colell surten cada dia amb els menuts a caminar pel bosc. Amb elles, hi ha alguns especialistes i educadors que ensenyen als petits tots els secrets del bosc, però sempre seguint allò que volen fer els petits. Tot resseguint un dels camins que fan habitualment, es pot trobar una cabana feta amb branques pels nens mateixos, que demostren també un enorme grau d'autonomia per passejar per la muntanya. L'única ordre que han de respectar sempre és ser a la vista d'alguna de les educadores. De manera natural, apareixen oportunitats per explicar algun concepte. Per exemple, treballar els nombres tot comptant els punts negres que té una marieta.

Escolar i Colell destaquen que un dels factors més importants en l'aprenentatge dels infants és la curiositat. “El desig d'aprendre neix genuïnament a partir d'aquesta curiositat i perquè aquesta curiositat segueixi viva, els nens necessiten un entorn en què puguin explorar, investigar, moure's, estudiar”, apunten les responsables del centre.

Quan són a prop d'acabar el primer curs de funcionament, Escolar i Colell mostren la seva satisfacció pel balanç d'aquest any, en què tenen, aproximadament, una quinzena d'alumnes. Prova del seu èxit és que no només hi participen famílies de Rubió, sinó que també n'hi ha d'altres poblacions de la comarca com ara Jorba, Igualada o, fins i tot, el Bruc. Fins al proper 22 d'abril, l'escola del Bosc té obert el període d'inscripcions per al proper curs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.