Societat

Salut eleva a 2.020 els afectats pel brot de gastroenteritis transmès per aigua envasada

Durant l'episodi només una persona ha hagut de ser ingressada i ja ha estat donada d'alta

L'ASPCAT situa l'“origen” de la infecció en el procés d'envasament, realitzat en una planta andorrana

El departament de Salut ha informat aquest dilluns que ja han estat notificats als serveis de vigilància epidemiològica l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) 2.020 casos de gastroenteritis pel brot transmès possiblement per consum d'aigua envasada. Tots els afectats són treballadors de diverses empreses ubicades a l'àrea de Barcelona i també en algunes poblacions de les comarques de Tarragona. L'ASPCAT treballa de forma coordinada amb l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) en la investigació del brot.

L'agent causal de la infecció de la gastroenteritis és un norovirus, aïllat en mostres de diversos pacients. Les persones afectades han presentat simptomatologia consistent en nàusees, vòmits, dolor abdominal, diarrea, febrícula i algun cas amb febre alta (38,9º). El quadre clínic és lleu i remet en unes 48 hores. Durant el brot, només hi ha hagut una persona hospitalitzada lleu, que ja ha rebut l'alta mèdica, ha indicat Salut en un comunicat.

L'origen d'aquest episodi estaria en aigua de deu en mal estat envasada a Andorra i emmagatzemada i distribuïda a fonts d'aigua d'oficina de Catalunya per l'empresa Eden Spring.

Aquesta distribuïdora va informar divendres que havia procedit a retirar de manera preventiva 6 lots (6.158 ampolles) repartits a 925 clients entre els dies 7, 8, 11, 12 i 13 d'abril.

Els serveis de salut pública del departament de Salut han dut a terme la corresponent investigació a les instal·lacions d'aquesta empresa a l'Hospitalet de Llobregat i no s'ha detectat cap anomalia. Els inspectors han procedit a la recollida de mostres dels lots d'aigua retirats per a la seva anàlisi amb l'objectiu d'investigar la presència de norovirus en l'aigua.

Eden Spring assegura que està col·laborant amb les autoritats sanitàries i explica que dijous disposaran dels resultats de les analítiques que estan realitzant.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha apuntat en una roda de premsa que la infecció s'hauria produït “en origen” en algun dels passos d'envasament de l'aigua de la deu Font d'Arinsal a Andorra.

Guix ha explicat treballen en permanent coordinació amb els seus homòlegs andorrans en la investigació epidemiològica per determinar les possibles causes del brot.

Les autoritats andorranes són les encarregades d'extreure les mostres a la font i investigar el procés d'envasament, tot i que les analítiques es faran conjuntament en uns laboratoris de Catalunya. Segons el secretari de Salut Pública, caldrà esperar almenys 10 dies per tenir-ne els resultats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BANYOLES

Impulsen un manifest perquè el Monestir de Sant Esteve passi a ser de la ciutat

BANYOLES
sanitat

L’OMS declara el mpox emergència internacional de salut pública

barcelona
meteorologia

Protecció Civil manté l’alerta per pluges, que poden ser localment intenses

Barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

Inundacions en el dia més plujós des del temporal Glòria

CASSÀ DE LA SELVA

Més de 150 visualitzacions en els continguts de la nova app “Platges i litoral”

palafrugell
successos

Detingut a Lleida per l’estafa de l’estampeta

Lleida
medi ambient

La tempesta tropical Ernesto provoca fortes pluges a Puerto Rico

barcelona
política

Eduard Rivas s’acomiada de l’alcaldia d’Esparreguera

Esparreguera
PALAMÓS / CASSÀ DE LA SELVA

Naturalistes de Girona presenta al·legacions a diversos projectes de la demarcació

CASSÀ DE LA SELVA / PALAMÓS