Societat

Alerta per la reaparició de joves enganxats a la cola

Una quinzena de nois addictes a la pega causen preocupació entre veïns i comerciants del districte barceloní de Ciutat Vella

DGAIA i Ajuntament busquen fórmules per atreure els joves cap a algun projecte de formació i inserció

Són les nou de la nit d'un divendres qualsevol i tres joves seuen en un banc a la zona del Pou de la Figuera –al barri barceloní de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera–, on els esperen altres nois. N'hi ha que duen bosses de plàstic a la mà i, en un moment determinat, hi endinsen el cap. Inhalen cola, una imatge que alguns veïns del barri no havien tornat a veure des de la dècada dels 80. Els joves –una quinzena– fa mesos que es mouen pel districte de Ciutat Vella. Es tracta d'una problemàtica complexa, que ha posat en alerta l'Ajuntament de Barcelona i els veïns i comerciants de la zona. El consistori ja està treballant –en coordinació amb les entitats del territori– per tal de vincular els nois als diferents serveis municipals implicats.

Entre els joves que inhalen cola hi ha majors d'edat, però també menors que estan adscrits a centres residencials de règim obert de la DGAIA –la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència–, que depèn de la Generalitat. Els nois, que estan en situació de desemparament, tenen, per tant, una àmplia llibertat de moviments. El consistori ja ha reclamat a la Generalitat “una resposta més contundent” i també “una major implicació i un augment dels recursos en els centres de la DGAIA”, segons fonts municipals. La policia, d'altra banda, també hi està a sobre. Divendres passat, per exemple, la Guàrdia Urbana va identificar diversos nois i els va intervenir bosses impregnades de cola. Els agents només ho fan quan es tracta de menors, ja que inhalar-la no està contemplat com a falta administrativa, a diferència del que passa amb la marihuana. Si són joves tutelats, la policia els posa a disposició de la fiscalia de menors, on s'hi estan fins que se'n fa càrrec un educador del centre on viuen.

Nociva i fàcil d'adquirir

“Jo he intentat parlar amb ells i estan fatal, semblen zombis”, diu la veterana activista veïnal de Ciutat Vella Maria Mas, que viu al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Els experts alerten que adquirir la cola és molt senzill i barat –als 80 es deia que alguns joves la compraven a sabaters– i que els efectes són molt nocius. Les conseqüències immediates són eufòria, arítmies, nàusees i al·lucinacions, però a la llarga hi pot haver des de marejos, tremolors, irritabilitat i pèrdua de memòria fins a lesions hepàtiques i renals.

Alguns veïns expliquen que els joves que es mouen per Ciutat Vella cometen petits robatoris al carrer i que, en ocasions, es mostren agressius. En Daniel viu a Sant Pere més Baix i reclama a les administracions que hi intervinguin. “Tot plegat dóna una mala imatge del barri i de la ciutat”, considera. Creu també que caldria més control policial. “Ens donaria sensació de seguretat”, hi afegeix. El president de l'associació de veïns i comerciants de Santa Caterina, Alfons Solà, es mostra prudent –no vol crear alarma– i reclama solucions per ajudar els joves i evitar que estiguin al carrer inhalant cola. Ell és el propietari de la històrica botiga de pintures Solà, situada molt a prop del Pou de la Figuera, i explica que els nois van arribar fa un any. “De Gràcia van anar al Raval –als jardins de Sant Pau del Camp– i el març passat van venir al barri; eren uns set joves, però el grup ha crescut”, diu. Solà manté que, des dels 80, no havia vist nois inhalant. Des de llavors, a la botiga no hi ha cola ni dissolvents a la zona d'autoservei.

“El consum de substàncies no es pot tractar de forma aïllada; la inhalació de cola és només un signe de problemàtiques personals complexes i greus, que tenen una dimensió social, familiar, educativa, laboral, jurídica i administrativa”, diuen fonts municipals. El consistori ha activat un seguiment personalitzat dels joves en coordinació amb entitats socials. Els educadors d'algunes ONG que fa temps que treballen fent acompanyament als joves s'hi han implicat a fons per intentar que es vinculin a algun programa de formació, però els responsables de les ONG admeten que és complicat. També s'està abordant la situació des dels equipaments de l'entorn i es té la complicitat dels comerços de la zona.

Un portaveu de l'àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat, que depèn de la DGAIA, va dir ahir que no tots els joves detectats inhalant són tutelats, però sí coincideix que tots estan en risc d'exclusió. En els cas dels tutelats, s'intenta prendre mesures de prevenció i “trobar vies de sortida per als que consumeixen”. Es considera, com es diu des del consistori, que és bàsic “captar l'interès del jove amb un projecte personal per desenvolupar un itinerari vital, de formació i d'inserció social i laboral”.. Des de l'Agència de Salut Pública de Barcelona s'està oferint formació als educadors dels centres on viuen els nois perquè promoguin que vagin a rebre tractament i en siguin pr.clus

LA XIFRA

15
joves,
aproximadament, són els que inhalen cola al barri barceloní de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona