Societat

Preparats i esperant

L'anunci que 200 refugiats arribaran a l'Estat d'aquí a pocs dies és rebut amb satisfacció pel govern i les entitats que fan acompanyament

Amorós insisteix que el país ja està preparat per rebre'n 600, tot i que el ministre no els ha comunicat res

L'anunci que l'Estat acollirà “els primers dies de maig” gairebé 200 demandants d'asil procedents d'Itàlia i de Grècia es valora, primer, amb molta prevenció, i després, com una molt bona notícia, tant en la Generalitat com en les tres entitats que treballen en l'acollida de persones refugiades a Catalunya. Sempre amb prudència, el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ahir ho va qualificar de positiu, tot i que insistia que, tal com han denunciat els últimes mesos, la comunicació amb el govern espanyol en aquesta qüestió és nul·la.

De fet, la possible arribada de persones refugiades va sortir en la reunió del consell territorial de Serveis Socials al qual va assistir la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, dimecres a Madrid. Responent algunes comunitats autònomes, el ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat en funcions, Alfonso Alonso, només va insinuar que sí, que hi podia haver notícies aviat, però no va donar cap nombre de persones ni cap data. “Seguim com estàvem, és a dir, sense cap comunicació”, va insistir Amorós. La informació es limita al que dijous va anunciar a Luxemburg el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz: 50 arribaran des d'Itàlia i 150 des de Grècia. També va parlar d'un centenar de sirians més, procedents de Turquia, en el marc del mecanisme “un per un” de l'acord entre Turquia i la UE.

Inconcrecions

Vista l'experiència del novembre passat, quan es parlava de xifres més altes i van arribar 18 refugiats, el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania reclama una concreció clara a l'Estat. “Verbalment, han donat unes dades i sembla que per carta el compromís oficial és només de 6.100 –indica–. Estem en una situació prou greu d'emergència humanitària perquè el compromís sigui clar”. El president, Carles Puigdemont, dimecres va insistir a Mariano Rajoy en l'interès de Catalunya per acollir fins a 4.500 refugiats en dos anys, i aquesta setmana el vicepresident, Oriol Junqueras, li ho tornarà a dir a Soraya Sáenz de Santamaría.

Catalunya està preparada per acollir 600 refugiats i 4.500 en els pròxims dos anys. En el banc de recursos hi ha una quarantena de pisos que han ofert particulars i es continua treballant a tot el territori per explicar com s'ha de dur a terme l'acollida i la integració. “ Estem preparats per acollir i per fer-ho bé”, assegura Amorós, que té clar que a més d'oferir un allotjament i una cobertura de tots els aspectes bàsics s'ha de treballar per millorar les taxes d'inserció laboral.

Esperançats i prudents

“Tenim la sensació que ara sí que hi haurà arribades”, indica el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, que hi afegeix: “és urgent que les persones surtin dels camps i les zones frontereres al més aviat possible.” La Creu Roja, CCAR i Accem, les tres entitats que tenen acord amb el ministeri en el programa d'acollida per a sol·licitants de protecció internacional i refugiats no tenen cap més informació que les declaracions de Fernández Díaz. “Som prudents. Tant de bo sigui veritat”, diu des de la CCAR Pascale Coisard.

La Creu Roja atén 600 refugiats en quatre mesos

Es parla molt dels refugiats que han d'arribar segons la distribució pactada entre els estats de la UE, però les entitats fa anys que treballen amb persones que arriben pels seus mitjans per demanar asil . Un panorama clar de la situació és el balanç de la Creu Roja: l'any passat va atendre 975 persones refugiades i sol·licitants d'asil, el doble del 2014 –quan van ser unes 500–. El gran salt és aquest any, perquè ja en porten unes 600 d'ateses. La Creu Roja té l'experiència de l'acollida de refugiats de Bòsnia (1992) i Kosova (1998).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia