Societat

Un 40% de les persones que atén Càritas no té ingressos

Els responsables de l'entitat avisen que si bé el nombre de beneficiaris comença a tocar sostre, la pobresa es torna severa i crònica

Un 48% dels usuaris de l'any passat segueixen requerint ajut

El nombre de beneficiaris dels programes socials de Càritas Diocesana de Girona comença a tocar sostre: dels 55.750 del 2014 es va passar als 59.562 el 2015, la qual cosa representa un increment que no arriba al 7%, lluny del 29% d'augment que es va registrar el 2014 respecte del 2013. No obstant això, el director de l'entitat, Ramon Barnera, va advertir ahir, en la presentació de la memòria del 2015, que aquesta situació d'estabilització quant al nombre de beneficiaris dels 44 projectes d'acció social i dels 277 serveis que ofereix contrasta amb el nivell de “profunditat i dramatisme” a què està arribant la pobresa en determinats col·lectius. “La crisi ha consolidat la pobresa. I les persones que se'n surten ho fan de forma molt precària”, va manifestar Barnera. Algunes dades significatives són que un 40% de les persones que Càritas va atendre el 2015 no tenen cap tipus d'ingrés econòmic (un percentatge que supera en dos punts el del 2014) i que un 77% dels usuaris no treballen. A més, el 70% de les famílies que reben suport de Càritas tenen menors al seu càrrec (un 14% monoparentals i un 40% famílies nombroses). En aquesta mateixa línia, el secretari general de l'entitat, Martí Batllori, va subratllar que una dada també prou rellevant, i demostrativa d'aquesta situació de pobresa severa, és el nombre d'intervencions que fa l'entitat per persona i any: l'any 2014 cada usuari va requerir, de mitjana, sis intervencions i l'any passat aquesta xifra va pujar fins a les nou intervencions de mitjana per persona. “Les desigualtats socials van en augment i hi ha gent que s'està quedant enrere”, va raonar Batllori, que va indicar que el 40% dels usuaris que van anar a Càritas en cerca d'ajuda ja hi havien acudit el 2014. I el 48% de les persones que van ser ateses el 2015 repeteixen aquest any. Així, l'import de les ajudes econòmiques directes a les persones continua creixent i respecte del 2012 s'han incrementat un 60%: dels 500.000 euros que es van destinar aquell any es va passar el 2015 a prop de 800.000 euros. Els responsables de Càritas van reivindicar la necessitat de disposar d'una renda mínima garantida i de lluitar per aconseguir feines dignament retribuïdes que contribueixin a vèncer l'exclusió social i ajudar a deixar enrere la classe de “treballadors pobres”. Altres reptes de futur són l'impuls del lloguer social i les intervencions de caràcter integral per lluitar contra la pobresa familiar que, segons s'ha pogut comprovar, s'estén a través de les generacions. Per fer front a totes les necessitats, Càritas va invertir l'any passat prop de 7,5 milions d'euros, un 19% més respecte al 2014 i un 81% més que al 2010.

LA FRASE

La crisi ha consolidat la pobresa. I les persones que se'n surten ho fan en condicions precàries
Ramon Barnera
director de càritas diocesana de girona

Un 20% més de gent gran atesa

Els responsables de l'entitat van avisar també que la situació d'exclusió social creix entre la gent gran. L'any 2015, Càritas va atendre 873 persones grans, 70 més que el 2014 i el triple que fa deu anys. El nombre de persones grans ateses a domicili va créixer el 2015 un 20% respecte al 2014. El 78% tenen més de 80 anys i el 72% viuen soles. Per tal de pal·liar la situació de solitud i els riscos que genera aquesta situació, i dels quals sobresurt la “pobresa amagada” a causa d'unes pensions baixes, Càritas aposta per potenciar programes i serveis com Apadrinar un avi. En la presentació de la memòria, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va alertar de la possibilitat que en els propers anys comenci a haver-hi problemes perquè la gent gran compri els seus medicaments. Càritas Diocesana de Girona està formada per 48 Càritas locals, que compten amb una xarxa de 2.498 voluntaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia