Societat

Memòria històrica

La figura del doctor granollerí Alfred Canal

Cartes a un metge republicà

Joan Garriga recorda el doctor Alfred Canal en un llibre fruit de cinc anys d'investigació

Granollers va celebrar un acte el passat 13 de febrer per dignificar la figura d'un represaliat del franquisme

“Un defensor de la llibertat i la democràcia mereixedor de no quedar en l'oblit.” Així és com l'advocat i historiador Joan Garriga defineix la figura del doctor Alfred Canal i Comas: un metge, escriptor i activista destacat durant la primera meitat del segle XX, compromès amb Granollers i amb Catalunya i que va gaudir de rellevància internacional en l'àmbit de la medicina rural.

A Cartes sense adreça al doctor Alfred Canal, Garriga converteix un home greument represaliat pel franquisme en protagonista d'una novel·la biogràfica. L'historiador narra la vida d'un defensor de la dignitat republicana castigat de manera exemplar en un judici sumaríssim. Va ser una condemna a reclusió perpètua que Canal no va complir, ja que només va passar un any i mig a la presó, després que l'octubre del 1940 l'indultessin quan estava greument malalt.

Joan Garriga defineix el comportament del metge a la presó d'exemplar per la seva feina d'ajut als menors presos, però l'expedient del Col·legi de Metges, que li va impedir treballar, li va suposar un cop molt dur, que va morir al març del 1942.

Cartes sense adreça al doctor Alfred Canal és un llibre format per 37 missives dirigides al doctor republicà des d'un tracte íntim, personal i, en certs moments, amb un to humorístic. Una novel·la de no- ficció amb un pròleg escrit per Isabel-Clara Simó que trenca l'estil de biografia clàssica i el substitueix per un interrogatori sobre la vida del personatge contextualitzat amb referències del món cultural de l'època. És un estudi publicat per l'editorial Gent i Terra que incorpora una relat en què es justifica tot el que s'hi llegeix.

La relació entre Joan Garriga i Alfred Canal va néixer el 2008 quan, emparant-se en una escletxa en la legislació sobre la recuperació de la memòria històrica, l'advocat va reclamar al Ministeri de Justícia el restabliment de la dignitat personal del metge. Cinc anys després, Alberto Ruiz-Gallardón va reconèixer el caràcter radicalment injust de la condemna. Per tant, la novel·la és fruit d'un treball d'investigació que recull articles redactats al llarg de la vida del doctor Canal. “Un llibre que descriu el paradigma de molts altres Alfred Canal que van existir a Catalunya però que encara viuen en l'oblit”, assegura convençut l'historiador.

Un acte de dignitat

Garriga considera que els prop dels 200 assistents a l'acte de presentació del llibre a la sala Tarafa de Granollers el passat 13 d'abril són una paradoxa de la figura d'Alfred Canal. És un personatge condemnat a l'oblit pel franquisme que ara aixeca l'interès ciutadà més enllà de Granollers i rep el suport de les institucions, com demostra la presència de representants de l'Ajuntament granollerí, el Consell Comarcal, la Diputació i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

Però el més valorat per Garriga és l'agraïment de la família, que va participar en l'homenatge a través del doctor Pius Canal, nét del metge republicà represaliat, un exercici de recuperació i dignificació de la memòria històrica d'un personatge condemnat a l'oblit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebutgen “l’operació especulativa” lligada al Campus de Salut

girona
Societat

Promouen la igualtat i la no discriminació al transport públic

Barcelona
societat

Primera càtedra en intel·ligència artificial aplicada a la diabetis, a la UdG

girona
societat

Intensifiquen els controls a conductors amb testos de drogues

la jonquera
Medi ambient

Presenten al·legacions contra el projecte del camí de ronda entre l’Arrabassada i la Savinosa

Tarragona
societat

Judith Viader guanya la 8a edició del ‘CaixaBank Premi Empresària’

girona
societat

Víctimes d’abusos a l’església demanen que no s’atorgui la medalla d’or a Montserrat

barcelona

El port de Tarragona posa en marxa una dessaladora

Tarragona
educació

El 80% de les famílies de les Balears trien l’escolarització en català a infantil

barcelona