Societat

Mor la mestra de cuiners Mey Hofmann

La xef, de gran cultura i refinament, va ser pionera en l'ensenyament modern de la cuina i una gran pastissera

Se'n poden dir moltes coses, de Mey Hofmann, però la principal és que va crear una escola de cuina moderna el 1983 on els alumnes estudiaven matèries com ara química culinària, idiomes, gestió i dret mercantil, a més de fer pràctiques i rebre la visita de grans xefs com Juan Mari Arzak o Alain Ducasse.

La cuinera, que va morir ahir als 69 anys, es va entregar en cos i ànima a l'escola que duia el seu nom, fins al punt de lluitar amb els caps de la guia Michelin perquè fos possible que es concedís una estrella a un restaurant com el seu, que es trobava dins d'un centre de formació. Ho va aconseguir el 2004. Perquè Mey era una dona constant i tremendament treballadora, a més de culta i dotada d'un estil natural que la feia destacar. Poques cròniques gastronòmiques mencionen l'atenció que dedicava a vestir, amb peces d'alta qualitat i molt modernes que comprava en els seus viatges, i el seu bon gust en la decoració dels seus locals.

Perquè Mey no va néixer pensant que seria cuinera. S'hi va aficionar a l'internat de Wiesbaden on passava els estius de petita i s'encantava mirant els aparadors de les pastisseries. Amb el temps ella seria reconeguda com una de les millors, amb la seva pròpia fleca al carrer Flassaders de Barcelona. “En les masses cuites al forn demostra una mestria excepcional”, deia Ferran Adrià en el pròleg del seu receptari Hofmann, del 2008, i destacava com els seus plats unien rigor tècnic i ànima.

Filla d'una concertista de piano empordanesa i d'un enginyer alemany, els seus pares li van transmetre l'amor per la música clàssica, la lectura i la cuina, amb sopars al Reno i al Finisterre. Fascinada per la decoració, les flors i la bellesa, va estudiar interiorisme, gemmologia i alguns cursos d'econòmiques, però finalment els fogons la van arrossegar.

Divorciada i amb una filla, el 1982 va començar a donar classes i ja no ho va deixar. A les seves aules es van formar xefs com els populars germans Torres. Mey (Maria Remei) es va fer a si mateixa i va demostrar una gran iniciativa emprenedora. Avui, a banda del restaurant gastronòmic homònim, en té dos més, Taverna Hofmann i Hofmann Bistrot. Sempre vinculada a la restauració del país, participava en molts esdeveniments (en l'última Shopping Night cuinava amb formatges suïssos en ple passeig de Gràcia) i durant els anys en què la Warner va estrenar els seus films a Barcelona va donar sopar a totes les estrelles protagonistes, des de Kevin Costner fins a Charlize Theron.

La cuinera va emmalaltir de càncer a principis d'aquest any i ho va dur amb total discreció. La seva filla, Sílvia Hofmann (mare dels seus dos néts adolescents, els seus dos grans amors), continuarà al capdavant del negoci. Dilluns va recollir el guardó que li atorgava l'Acadèmia Catalana de Gastronomia amb una gran valentia.

Ahir una altra dona cuinera catalana de nivell, Carme Ruscalleda, se n'acomiadava amb una piulada: “Mey Hofmann, t'has fet estimar, admirar i seguir. Avui sentim el dolor de la teva mort. Et recordarem sempre!”.

LA FRASE

Avui se'ns n'ha anat una gran. Mey Hofmann, has estat un exemple per a tothom. Un petó”
Ferran Adrià
cuiner (Twitter)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Medi ambient

En funcionament prop de 4.000 plaques solars a la coberta dels tallers de l’L9/L10

Barcelona

CCOO i UGT denuncien que Correus deixa la plantilla “al mínim” durant l'estiu

girona
societat

Gran inici del 52è Concurs de Focs d’Artifici amb la Pirotècnia Josman

blanes
filipines

Decreten l’estat de calamitat per les inundacions a Manila

barcelona

Detingut un bomber voluntari per l’incendi de l’any passat

portbou / colera
societat

39 infants sahrauís passaran l’estiu a Girona en el marc del programa “Vacances en pau”

girona
Medi ambient

La nova Zepa del delta del Llobregat ha de frenar el creixement de port i aeroport, segons Zeroport

Barcelona
Societat

Recuperen restes òssies a l’excavació a la fossa del cementiri de Bellaguarda

Bellaguarda
societat

El telèfon de prevenció del suïcidi ha atès 33 trucades diàries el darrer any

barcelona