Societat

Serinyà celebra els cent anys de la seva festa de la gent gran

L'acte central de la commemoració de l'efemèride va tenir lloc ahir al migdia, en el marc de la festa major

El gener del 1915, la Caixa de Pensions per a la Vellesa i l'Estalvi, fundada tan sols onze anys enrere, va constituir l'Obra dels Homenatges a la Vellesa. En un context social en què abundava la pobresa i, per descomptat, no existien les pensions de jubilació, la iniciativa pretenia fomentar la previsió d'estalvi, fer actes de beneficència envers la gent gran i inculcar el respecte cap a aquest col·lectiu. El primer municipi català que va organitzar un d'aquests homenatges va ser Sant Sadurní d'Anoia (l'abril del 1915) i el primer de les comarques de Girona, Serinyà, un any després. Des d'aleshores, s'ha celebrat la festa de manera ininterrompuda, fins i tot durant la Guerra Civil.

Ahir, va tenir lloc l'Homenatge a la Vellesa de Serinyà número 100, una efemèride de què ha participat bona part del poble. Com marca la tradició, alumnes de la llar d'infants i de l'escola van oferir als avis (havien de tenir més de 65 anys) una mostra de danses populars. També hi va haver un ofici solemne i un dinar popular i, de manera excepcional, l'Ajuntament va convidar la gent gran a un esmorzar. Antigament, s'oferia a la rectoria, però ahir es va fer al local polivalent de can Xerric.

Amb motiu del centenari s'ha publicat el llibre Els homenatges a la vellesa a Serinyà. Cent anys d'història, escrit per Maria Rosa Cortada, mestra de l'escola del poble. En aquest volum, editat per l'Ajuntament amb el suport de la Diputació i de l'Obra Social La Caixa, es descriuen l'origen i evolució de la festa, a base de molt de material inèdit, tant documents escrits com fotografies. D'altra banda, l'artista Martirià Masdevall ha elaborat una escultura, que s'ha col·locat a la plaça.

LA DATA

24.4.1916
Es va celebrar
el primer Homenatge a la Vellesa de Serinyà, poble pioner a la demarcació.

Una jornada amb vocació de simposi

Coincidint amb aquest centenari, l'Ajuntament de Serinyà ha organitzat una jornada de debat i reflexió amb l'explícit títol de Gent gran activa i relacions intergeneracionals. Tindrà lloc aquest divendres, dia 13, a can Xerric i hi participaran tècnics de diferents disciplines relacionades amb la gent gran. La intenció del consistori –ha explicat l'alcalde, Josep Antoni Ramon– és donar continuïtat a la jornada i, amb el temps, donar-li un format de simposi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.