Societat

medi ambient

Nou atac de voltors a una euga i un pollí a la Terreta

L'acció depredadora dels carronyaires preocupa i indigna els ramaders, que fa mesos que demanen solucions per aturar un fenomen que els causa baixes i pèrdues econòmiques

Nou atac de fauna salvatge als ramats del Pirineu. Carles Pascual, veí de la Terreta, al municipi de Tremp (Pallars Jussà), ha denunciat la mort d'un pollí acabat de néixer com a conseqüència de l'atac d'un grup de voltors. Pascual, que ha presentat la denúncia davant els Agents Rurals, manté que en el mateix atac els carronyaires van matar també l'euga que havia parit el pollí.

Segons recollia ahir l'agència ACN, el ramader ha explicat que quan va arribar a primera hora del matí al camp on pasturaven els animals va observar un grup d'entre cinquanta i seixanta voltors menjant-se el pollí. L'euga encara era viva, però tenia voltors sobre el cos que l'estaven atacant i l'animal va morir al cap de poques hores. Suposadament, l'acció violenta i coordinada dels voltors va causar greus ferides a l'euga, que va acabar morint poc després que morís el seu pollí. Pascual ha explicat que ja fa quatre o cinc anys va patir tres atacs de voltors a un ramat de vaques.

L'atac té lloc en un moment en què els ànims estan encesos entre els ramaders del Pirineu, que es declaren tips de pagar les conseqüències dels atacs de fauna salvatge i rebutgen de ple la introducció de més exemplars d'animals, com per exemple l'ós bru, que puguin ser una amenaça per als seus ramats.

Tot just la setmana passada el sindicat Unió de Pagesos exigia, en concentració a la Val d'Aran, mesures urgents i contundents per reduir els danys de l'ós i la fauna salvatge als ramats de muntanya i trobar un equilibri entre ramaderia i biodiversitat.

UP va explicar que de cinquanta colònies de voltors que hi havia comptabilitzades el 1999 es va passar a 158 el 2009, segons dades d'Agricultura.

Les denúncies per atacs de voltors, lluny de mitigar-se, es van succeint. Els ramaders mantenen que estan indefensos i que calen mecanismes per frenar-los, perquè això contribueix a l'abandonament dels espais rurals.

Dificultats per cobrar pels danys

Una de les queixes que mantenen els ramaders és la dificultat que tenen a l'hora de cobrar les compensacions pels atacs de fauna salvatge. Entre el 2011 i el 2014 es van denunciar 223 atacs de voltors a ramats de muntanya, però el Departament només en va considerar positius i indemnitzables dotze (un 5,38%), i els anys 2007 i 2009, de 156 reclamacions, 60 es van considerar positives ( un 39%). El 2014, sis indemnitzacions per vint-i-quatre reclamacions, i fins al juny del 2015, sis per disset.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.