Societat

societat

tradicions

Tàrrega, plena de festa amb més de cinquanta propostes

Les expressions de cultura popular es consoliden com a signe d'identitat d'una festa major que s'ha instal·lat a la capital de l'Urgell fins diumenge

La Gran Pegatina i Manel, caps de cartell

La capital de l'Urgell ha bastit un programa que concentra cultura popular, música, gastronomia, arts escèniques, esports i diversió per a públic de totes les edats. Per això, com apunta la seva l'alcaldessa, Rosa Maria Perelló,“la festa major de Tàrrega ha esdevingut referencial a les terres de Lleida i ha forjat uns signes d'identitat propis”. La celebració cohesiona la ciutat, enforteix els vincles i consolida un imaginari col·lectiu.

Enguany es potencien els elements del folklore local; els concerts d'artistes de primer nivell (La Gran Pegatina i Manel oferiran les úniques actuacions a la demarcació de Lleida); i els atractius perquè la festa major sigui un referent cultural i turístic. En aquest sentit, la programació suggereix cinc recorreguts o experiències segons les preferències del públic: cultura popular, música, animació infantil, esports i gastronomia.

La parcel·la musical tindrà com a protagonistes el son cubà de Sonsonite, l'ska de The Targarians, les versions de Morena Tradipatxanga,DJ Marsal Ventura o Swing Airlines, entre altres. Un dels plats forts arribarà demà dissabte (mitjanit, a la plaça Nacions) amb La Gran Pegatina, l'ska-reggae dels valencians Aspencat i les versions de Muntband. Serà un triple concert gratuït. Els Manel són els altres protagonistes de luxe i estrenaran les cançons del nou disc Jo competeixo diumenge a la nit (les entrades ja s'han esgotat).

Amb tronada d'inici

L'apartat de cultura popular incorpora com a novetat la tronada d'inici de la festa major a càrrec de BAT. També es presentarà el llibre que rememora els 60 anys d'història de l'Esbart Albada. No faltaran el Corre-Tossino, La Nit del Tararot,la 29a Trobada de Gegants i Capgrossos i l'Eixida, el ball típic de Tàrrega, acompanyada de les diverses manifestacions de folklore targarí. També tindrà lloc el seguici festiu en honor a les Santes Espines, copatrones de la ciutat juntament amb la Verge de l'Alba. Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat, serà el convidat d'honor de la festa. Una de les apostes estratègiques és l'estrena de pàgina web www.culturatarrega.cat/festamajor.

Firacóc, el gran aparador de la coca de recapte

M.JR.R

Amb la festa major de maig torna la Firacóc, la parcel·la gastronòmica que Tàrrega dedica a les diverses varietats de coca de recapte i altres receptes de fleca i que arribarà enguany a la 29a edició. Dissabte i diumenge, a l'Espai MerCAT, s'hi concentraran una vintena d'expositors que posaran a la venda els cócs més clàssics (escalivada, carabassó, samfaina, arengada...) al costat de propostes més innovadores que incorporen nous ingredients. No hi faltaran tampoc panadons, orelletes, coques, galetes o bunyols. A més, el programa d'actes inclou propostes paral·leles, com ara tallers de fleca i de pastisseria pensats per als més joves de casa.

La fira serà oberta dissabte de 18 a 22.30 i diumenge, de 10 a 14 hores i de 17.30 h a 22.30 h. La Firacóc es completarà ediumenge a la tarda amb l'Aplec del Cóc a càrrec de la Coordinadora de Moviments Juvenils, un punt de venda del cóc genuïnament targarí per degustar durant el ball a la plaça de les Nacions Sense Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia