Societat

recerca

Acorden dinamitzar la tecnologia dels drons a Lleida

L'objectiu és fomentar la formació en aquest sector d'universitaris i estudiants de cicles formatius

El Parc Científic n'impulsa la recerca i innovació

L'empresa operadora de drons Hemav, l'associació Lleida Drone i el Parc Científic de Lleida han signat un conveni de col·laboració per fomentar la formació en el sector dels drons. Amb l'acord, pretenen beneficiar universitaris i estudiants de cicles formatius, estimular la recerca i promoure l'esperit emprenedor en un sector tecnològic que està vivint una fase emergent.

L'aposta no és nova perquè al Parc Científic de Lleida ja hi ha un dels clústers de drons més potent del territori, i també de l'Estat espanyol. Tot just fa uns dies, en l'acte de signatura d'aquest conveni de col·laboració a tres bandes, es va posar de manifest la relació dels drons amb el territori. El vicepresident del Parc i paer en cap, Àngel Ros, va destacar que la tecnologia del dron té una aplicació real i una funcionalitat molt clara en el món agrari, però de la mateixa manera, té molt de potencial en altres sectors de l'activitat econòmica, com l'industrial o l'empresarial.

En aquest context, al Parc Científic ja fa temps que ha començat una línia de treball en aquesta àrea i amb el conveni que s'ha signat es vol potenciar la formació perquè estudiants i professionals desenvolupin nous productes i serveis en aquest sector.

L'acord de col·laboració preveu l'obertura d'una seu d'High Endurance Multipurpuse Aerial Vehicles (Hemav) al Parc Científic, on la divisió d'Hemav Acadèmics i Lleida Drone realitzaran projectes de formació.

L'operadora Hemav col·laborarà amb la seva experiència en la gestió d'ajudes d'altres institucions a l'educació, la qual cosa augmentarà la possibilitat d'aconseguir beques per a alumnes de Lleida. A més, també afavorirà la realització de projectes de fi de grau i màsters de joves lleidatans en la incubadora de Castelldefels de l'Agència Europea de l'Espai (EAS), de la qual Hemav és membre.

Lleida Drone aportarà els seus recursos i instal·lacions, la seva capacitat de crear projectes a través dels laboratoris del Parc (Liquid Galaxy Lab i Lleida Drone Lab) i l'experiència en la gestió de beques del programa Google Summer of Code. El Parc Científic, per la seva part, contribuirà en els recursos propis i la seva estratègia en el món agroalimentari.

El codirector general d'Hemav, Àlex Gomar, manté que l'empresa disposa d'un vàlid bagatge en aquest terreny (en un projecte anterior va aconseguir recaptar fons en un temps rècord) i que ha desenvolupat projectes per a la FAO, l'organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura així com per a Sud-àfrica (projecte Ranger Drone per vigilar els parcs naturals amb drons).

També en col·laboració amb la FAO, han posat la tecnologia dels drons al servei d'un pla contra les plagues de llagosta a l'Àfrica. Gomar valora que l'empresa ha fet un pas endavant amb la seva presència a Lleida i que el seu propòsit és promoure'n la innovació.

LA XIFRA

450.000
euros d'inversors privats són els que Hemav va aconseguir en sis dies per finançar un projecte de drons.

LA FRASE

El clúster del Parc Científic de Lleida és un dels més potents de Catalunya i, potser, de l'Estat
Josep Clotet
Gerent del parc científic

Un aparell volador amb molt de potencial

Els drons tenen l'origen en l'àmbit militar, tot i que el seu creixement ha estat paral·lel a la seva penetració progressiva en el terreny civil. En l'acte de signatura del conveni ho va recordar el tinent d'alcalde Rafael Peris, i va fer una associació amb el Parc Científic, també amb passat militar, i que ara és capdavanter en tecnologia. Igualment, el vicerector de la UdL va parlar de la importància de la interacció entre sectors per desenvolupar aplicacions funcionals. Sorribas va incidir en el fet que els drons són eines que generen moltes dades i que s'han de poder utilitzar seguint els models de les dades massives, per prendre decisions.

Les comarques de Lleida s'han convertit en un territori fèrtil per a la tecnologia associada als drons. Més enllà de les evidents utilitats d'aquests aparells voladors en l'ús agrícola, ha quedat palès que són instruments multifuncionals. A final de febrer la primera edició de la Mollerussa Drone Party va ser pionera a l'hora d'organitzar una competició simultània de vuit pilots al mateix temps. La complexitat dels sistemes de radiocontrol d'aquests aparells feia que les curses que s'havien organitzat en diversos punts del món no superessin els 6 pilots simultanis per tal d'evitar encreuaments de freqüències.

Fa unes setmanes, a Lleida, en el marc del Dia Internacional dels Drons, es va donar a conèixer el clúster Catalonia Smart Drones, un projecte creat per liderar, de manera conjunta entre el sector i el govern, una nova indústria emergent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia