Societat

patrimoni

L'ermita d'Àger estrena teulada, restaurada gràcies al micromecenatge

La mobilització va aconseguir recollir en petites donacions fetes per mecenes anònims 7.000 dels 16.000 euros que ha costat l'obra

Cada any per la segona pasqua a l'ermita de la Mare de Déu de Pedra d'Àger, a la Noguera, es fa un aplec que reuneix els habitants dels pobles de la vall d'Àger. Aquest any l'aplec de diumenge es va aprofitar per celebrar l'estrena de la teulada reparada gràcies a una campanya de micromecenatge que ha mobilitzat particulars, entitats i institucions. Els treballs han costat uns 16.000 euros i uns 7.000 s'han aconseguit gràcies a les petites donacions de mecenes anònims.

Els veïns ho van celebrar amb un aplec que va reunir personalitats que han ajudat a la difusió de la campanya a les xarxes socials, com ara el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i també destacats integrants de l'ANC, com per exemple l'escriptora i editora Liz Castro; l'exdirector d'El Born Centre Cultural i d'Òmnium, Quim Torra, o l'il·lustrador Jordi Calvís. L'ermita, construïda entre els segles XI i XVII, és un emblema de la vall d'Àger i molt estimada per la gent que hi viu.

De pedra picada

El pas del temps i les filtracions d'aigua havien provocat greus desperfectes a la coberta que feien urgents les obres de restauració. La parròquia de Sant Vicenç d'Àger i la Fundació Arnau Mir de Tost van començar fa mesos a recollir donacions, però l'impuls definitiu es va aconseguir quan a finals de gener la campanya va saltar a les xarxes socials amb l'etiqueta #depedrapicada i el compte @salvem_pedra. A Twitter els impulsors s'han dedicat a interpel·lar directament personalitats del món de la cultura, els esports i la música, i la resposta ha estat molt bona. A més, la recerca de donacions va coincidir amb un fet que va fer disparar totes les alarmes en relació amb la conservació del patrimoni: l'esfondrament del campanar de Rosselló (Segrià) el 29 de gener. Les crides per evitar que l'ermita de Pedra pogués acabar igual es van multiplicar. La majoria de les donacions dels mecenes particulars s'han aconseguit difonent directament el número de compte de la campanya a Twitter. La resta han arribat a través de la plataforma TotSuma.

El pressupost s'ha completat amb aportacions de l'Ajuntament, la parròquia, el Bisbat i fundacions privades de caràcter cultural. L'actuació que s'ha fet ha consistit en la reparació de la coberta i la instal·lació d'un sistema d'aïllament per evitar goteres. Pere Vilanova, el veí d'Àger que guarda les claus del temple i que ha impulsat la campanya juntament amb el seu nét, s'ha mostrat molt satisfet perquè gràcies a la col·laboració ciutadana s'han pogut tirar endavant uns treballs que “asseguren la coberta per 30 anys més”. “El meu nét va triar l'eslògan De pedra picada i la va encertar, perquè és el que ha passat: d'euro en euro hem aconseguit els diners necessaris; de pedra picada ho hem estat la gent de la vall i també els de fora, perquè d'aportacions n'han arribat de tot arreu”, destaca. No obstant això, recorda que la campanya continua oberta perquè qui ho vulgui pugui fer donacions per ajudar al manteniment de l'ermita.

Ara toca la façana

Les obres de la teulada eren les més urgents, però s'han detectat altres desperfectes com ara el desplaçament de la façana que també s'hauran de reparar tard o d'hora. Segons Vilanova, en aquest cas el pressupost serà bastant més elevat, d'uns 30.000 o 40.000 euros; per tant, “caldrà la implicació de les administracions públiques perquè només demanant les aportacions de la gent no serà suficient”. L'Ajuntament té previst declarar l'ermita bé cultural d'interès local, ja que aquesta figura pot ajudar a l'hora de demanar subvencions per a la seva conservació, segons ha explicat l'alcalde, Lluís Ardiaca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.