Societat

cultura

FESTES I TRADICIONS

Lleida ho té tot a punt per a l'Aplec del Caragol

El caragol, 102 colles i la música seran els protagonistes d'aquest autèntic fenomen de masses

Si hi ha una cosa que crida l'atenció de l'Aplec del Caragol de Lleida són les seves xifres: dotze tones de caragols consumits en tres dies, prop de 13.000 participants (vestits amb l'uniforme de la seva colla) i 200.000 visitants que acaben participant activament d'aquesta festa gastronòmica, declarada d'interès nacional. Enguany s'hi afegeix una nova dada: el 37è aplec aplegarà 102 colles, gràcies a les incorporacions d'Els Originals i Ullà i Moniatos.

L'aplec gaudirà aquest cap de setmana d'un extens programa d'activitats al voltant de la gastronomia: els espectacles, la música de les xarangues, les revetlles, les exhibicions de dansa, castellers… Com a novetat, la cercavila de diumenge al matí estrenarà nou recorregut. Segons explica Xavier Pérez, president de la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol (Fecoll), “les colles es concentraran a l'avinguda Josep Tarradellas”.

L'itinerari sortirà dels Camps Elisis –no pas des de l'avinguda Fleming, al contrari del que es feia des de feia anys– i les colles desfilaran dividides en dues rues diferents. Una travessarà el pont de Príncep de Viana i l'altra, el pont de la Universitat. Es trobaran al pont Vell, davant l'estàtua d'Indíbil i Mandoni, on es farà la tradicional imposició d'escarapel·les. Després es tornarà als Camps Elisis. Amb el nou recorregut es pretén “evitar problemes de circulació, perquè per sortir des de l'avinguda doctor Fleming s'havien d'agafar cotxes i autocars, i, així, tothom sortirà dels Camps Elisis”.

L'aplec d'enguany començarà oficialment avui al vespre amb Lo Caragolasso, un acte que s'estrena aquesta edició i que consistirà en un parlament realitzat enguany pel senyor Postu, d'una colla, que anirà seguit d'una tronada i una rua pel recinte amb la xaranga Mai Toquem Bé. Aquest serà el tret de sortida d'una edició marcada també per les noves tecnologies, amb una nova aplicació gratuïta per als mòbils.

Dades d'interès

Dates: del 20 al 22 de maig

Lloc: Recinte dels Camps Elisis

Organitza: Federació de Colles de l'Aplec del Caragol (Fecoll),

www.aplec.org

LES XIFRES

13.000
penyistes
participaran enguany en l'aplec, gràcies a la incorporació de dues noves colles.
12
tones de caragols
es consumiran al llarg dels tres dies que dura la festa gastronòmica lleidatana.

Viure la festa tot i ser un “foraster”

M.J.R.

Enguany augmenten també les ofertes i es dóna la possibilitat a la gent de fora de formar part d'un colla. En total són dotze les maneres d'integrar-se a la colla Els Forasters, distribuïdes en tres modalitats: oferta de dia (minipaquet bàsic de 18 euros; paquet bàsic de 26 euros; minipaquet menú: adults, 30 euros, i infants, 22 euros; paquet intermedi: adults, 39 euros, i infants,30 euros, i paquet complet: adults, 47 euros, i infants, 38 euros), oferta de nit (bàsic, 17,50 euros, i estàndard, 27,50 euros), que permet, per primer any, sopar la nit del dissabte en una colla i oferta de cap de setmana (bàsic, 60 euros, i complet, 99,50 euros). L'oferta per al visitant inclou, a més de poder entrar en tres colles diferents amb degustacions i begudes, indumentària, tiquet del tren turístic i entrada a monuments de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.