societat
SOLIDARITAT
Pla de Creu Roja per a famílies sense recursos que tenen infants celíacs
Amb l'orientació de l'Associació de Celíacs, l'ONG facilita lots d'aliments específics als usuaris
Aquestes llars tenen uns 1.500 euros anuals de sobrecost en menjar
Les persones que pateixen una intolerància alimentària o les que tenen algun familiar que la pateix saben molt bé com n'és, de cara, una alimentació específica. Creu Roja feia temps que havia detectat que aquest és un problema molt greu per a les famílies sense recursos i l' Associació de Celíacs de Catalunya també es trobava amb persones que tenien molts maldecaps per alimentar-se correctament. Les dues entitats van posar-se a treballar conjuntament i des de fa alguns mesos ja atenen 53 famílies de Barcelona amb un pla pilot que asseguren que s'expandirà i arribarà a més persones de tot el país.
Quan se li va preguntar si han notat els efectes de la crisi econòmica, la presidenta de l'Associació de Celíacs, Olga Cuesta Oliver, va assegurar que són testimonis de molts casos de patiment. “Pel fet de ser en bona part una malaltia genètica, sovint en cada família hi ha més d'un membre afectat. Hem vist casos de mares que han deixat de fer dieta per poder seguir pagant una alimentació adequada als seus fills”, va explicar.
En la mateixa línia, el coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, va insistir que les persones que s'atenen en aquest projecte tenen “doble vulnerabilitat: la celiaquia i la manca de recursos”. El projecte de Creu Roja, finançat en bona part per la Diputació de Barcelona, consisteix en ajudes alimentàries per dues vies: amb lots mensuals de productes específics per seguir la dieta adequada a la intolerància i ajuda econòmica a través de targetes de prepagament que els permeten anar a comprar com qualsevol família en comerços habituals i així tenir accés a aliments frescos.
Cuesta va recordar que una dieta correcta és l'única solució a la celiaquia, i Morist va indicar que és difícil aconseguir els productes adequats, perquè no hi ha gaires establiments que en venguin; a més, va posar en relleu que els aliments per a intolerants al gluten poden arribar a representar un sobrecost anual de 1.500 euros en despeses de menjar per a les famílies.
LES XIFRES
Un 2,3% de les famílies ateses tenen intoleràncies
Creu Roja a Catalunya va atendre l'any passat unes 200.000 persones en projectes de lluita contra la pobresa. A causa de la crisi, l'entitat d'acció humanitària va reconduir a partir del 2007 algunes de les seves accions en l'àmbit internacional per dedicar-se a atendre persones d'aquí. Els seus responsables van arribar a definir les dificultats de moltes famílies com a “situació de postguerra” i per això els programes d'alimentació, així com altre tipus d'ajuda bàsica, d'equipament escolar per exemple, s'han convertit en el dia a dia de l'entitat en molts municipis.
Un 2,3% de les famílies ateses per Creu Roja tenen intoleràncies alimentàries (celiaquia, intolerància a la lactosa) i un 5,7% tenen al·lèrgia als ous o a la llet. Seguir una dieta específica pautada per un professional és l'única solució per a aquestes persones durant tota la vida.