Societat

política municipal

Pineda es dóna un mes per resoldre l'afer de la mesquita

El govern vol arribar a un acord amb totes les parts implicades i donar sortida al conflicte sobre el trasllat del centre de culte al barri del Carme

L'alcalde fa una crida al respecte però els veïns anuncien mobilitzacions

Pineda de Mar es vol donar un mes per solucionar el conflicte pel trasllat d'una mesquita al barri del Carme. El rebuig d'una part dels veïns de l'entorn a l'obertura d'aquest centre de culte al barri ha fet decidir el govern local (PSC i CiU) a aturar el comptador i explorar vies per poder solucionar el conflicte. “Ens volem donar un temps mort per poder dialogar, arribar a una entesa i explorar possibilitats que han de satisfer les dues parts”, va manifestar l'alcalde del municipi, Xavier Amor (PSC).

Segons l'alcalde, l'Ajuntament ha pres aquesta decisió després de comprovar que en les darreres setmanes les posicions estaven cada vegada més enrocades. “No és fàcil trobar-hi una solució, perquè si no ja la tindríem”, va comentar Amor. L'alcalde va explicar que el projecte de construcció del nou centre de culte de la comunitat musulmana, al carrer Eivissa, és del tot “legal”, ja que el local és de propietat del col·lectiu i aquest ja ha tramitat els permisos per fer-hi les obres, tot i que l'Ajuntament encara no els l'ha donat. “Si la comunitat vol seguir amb el projecte, l'Ajuntament té difícil poder aturar-ho”, va argumentar Amor, que va assegurar que la “pressió” per part dels veïns contraris fa difícil trobar-hi una solució. En aquest sentit, l'alcalde va explicar que la comunitat musulmana “està disposada a replantejar la situació però en un context de diàleg”.

Precisament, sobre quines podrien ser les vies de sortida a aquest enrocament, Amor va admetre els seus dubtes sobre el fet que “la solució passi per traslladar la mesquita a d'altres barris, ja que aquesta reubicació seria complexa”. A més, l'alcalde de Pineda també va apel·lar a la “unió” tant de la societat com de les forces polítiques per trobar vies de diàleg i donar una solució a la problemàtica. Per tal de començar a explorar punts de sortida al conflicte, Amor va avançar que ahir mateix ja s'enviaria una carta a les parts implicades.

Una crida al civisme

L'alcalde, a més, també va voler fer una crida al civisme i va criticar algunes de les mobilitzacions previstes pels contraris al projecte de la mesquita, assegurant que aquestes “poden arribar a fer molt de mal”.

“Des del govern no permetrem cap acció racista que pugui trencar la tranquil·litat”, va assegurar Amor. “A mi encara ningú m'ha dit amb arguments quin és el problema”, va comentar l'alcalde, que va aprofitar per sortir al pas sobre determinades informacions com les que apuntaven que la nova mesquita podria convertir-se en un macrocentre, i va assegurar que “la comunitat musulmana de Pineda de Mar mai ha estat cap problema”. “Serem durs amb qualsevol acció que vulgui criminalitzar qualsevol cultura”, va reblar Amor.

LES FRASES

Ens volem donar un temps mort per poder dialogar, arribar a una entesa i explorar possibilitats que han de satisfer les dues parts
Des del govern no permetrem cap acció racista que pugui trencar la tranquil·litat
Xavier Amor
Alcalde de Pineda de Mar

El calendari de les protestes

Paral·lelament, els contraris al trasllat de la mesquita, com els veïns de Can Bel, ja han anunciat un calendari de mobilitzacions de protesta. La primera d'elles tindrà lloc el dijous que ve, quan els contraris al centre del barri del Carme tenen previst assistir al ple municipal. A l'endemà hi ha programada una caravana de cotxes pels carrers del municipi i els dies 28 i 29 de maig, coincidint amb la Fira d'Entitats, es repartiran fulletons i es farà una recollida de firmes. Finalment, i de moment, per al 4 de juny està prevista una manifestació amb tall inclòs de la carretera N-II. De moment, els contraris a la mesquita ja han recollit unes 1..500 firmes de suport i, a més, demanen que es faci una consulta a tot el municipi sobre el model d'integració de les mesquites al poble. Alguns dels arguments per oposar-se a la mesquita que posen sobre la taula van des de la defensa de la laïcitat de la societat fins a una hipotètica devaluació del preu dels habitatges d'aquesta zona del municipi, passant per les molèsties de sorolls que generaria la mesquita o per la por que el barri es converteixi en un gueto. En les darreres setmanes, els veïns van demanar a l'Ajuntament que busqués solucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.