Societat

MIGUEL GALLARDO

DIBUIXANT

“La meva filla autista ha canviat la meva vida”

“Vivim en una societat en què bàsicament es valoren l'èxit, la fama, els calés, ser el primer. La meva filla no pot ser la primera en res de tot això, i intento donar valor a totes les coses en què la Maria pot ser la primera”

“El meu pare és d'una generació que va patir molt, van estar empresonats i per poder treballar van haver de pagar per obtenir avals”

Ninotaire.
Miguel Gallardo es un lleidatà que va aconseguir convèncer al seu pare per estudiar belles arts però, com ell diu, la formació la deu més al carrer i a les lectures del mític TBO que als estudis acadèmics. Conegué tota la generació de ninotaires del còmic underground i les aventures del seu Makoki des del frenopàtic han fet pensar i riure milers de lectors. Hi ha un moment en què la vida li canvia radicalment, amb el naixement de la seva filla Maria, afectada d'autisme. Des d'aleshores es dedica a ella, al seu treball i a voltar pel món oferint la seva experiència de pare a altres pares que, com ell, han de fer front a la malaltia dels fills.
Quan anava de viatge duia una llibreta per explicar tot el que em passava

Miguel Gallardo es dedica a explicar històries a través dels seus dibuixos. Ara publica Turista accidental, un llibre ple de vivències personals. A ell sempre l'acompanya la seva filla, Maria, autista, a qui ha dedicat dos llibres: Maria i jo i Maria cumple 20 años. En aquesta conversa explica la lluita personal contra les barreres socials per a tots aquells a qui la vida no ha fet, conceptualment, els més bonics del món.

Com és que fa una novel·la gràfica sobre el seu pare?
Arriba un moment en què deixo el còmic un mica aparcat, volia fer una novel·la gràfica al voltant de la història del meu pare. Durant la meva adolescència a casa mai s'havia parlat de la Guerra Civil, el meu pare vivia espantat. Recordo que als 17 anys vaig penjar a la meva habitació un pòster del Che Guevara i es va muntar un bon enrenou. El pare vivia cohibit i sempre amb por. Després de morir Franco li van reconèixer el grau de tinent de l'exèrcit republicà, amb una pensió i amb tots els drets que li pertocaven. El meu pare és d'una generació que va patir molt, van estar empresonats en camps de concentració i per poder treballar van haver de pagar per obtenir els avals que els demanaven per accedir a un lloc de treball.
Té una filla que pateix autisme. Com és la seva vida arran d'aquest fet?
Intento fer arribar a la societat les meves sensacions, dient que per mi no és un problema, i penso i crec que tothom hauria de fer costat a aquestes persones i als que conviuen amb la malaltia. La vida dels pares d'un nen o nena autista és molt complicada, molt.
La vida quotidiana està pensada per a gent amb aquesta mena de problemes?
No, quan es parla de discapacitat es parla de discapacitat física. Aleshores, als que tenen alguna mena de discapacitat els identifiques perquè els veus, però per a tota la gent que tenim fills amb una discapacitat psíquica tot és molt més difícil, estem davant d'una discapacitat no visible. Tots els àmbits de la vida se'ns compliquen el doble, des d'anar a un restaurant fins a acudir a la consulta del metge. Arran de relatar la vida de la Maria, la meva vida va canviar: jo era un dibuixant i a partir de la Maria m'he convertit en un pare que ha d'intentar lluitar.
La societat dóna suport als afectats per l'autisme?
Vivim en una societat en què bàsicament el que es valora són l'èxit, la fama, els calés, ser el primer. La meva filla no pot ser la primera en res de tot això i jo intento donar valor a totes aquelles coses en què la Maria pot ser la primera, però no és el que diu la societat. El meu paper ha estat una mica treure el drama, Maria i jo és un llibre més o menys divertit, que parla de les relacions amb la meva filla, i en el rerefons hi ha l'autisme. Comprenc la meva filla i he esbrinat que és una persona molt brillant i llesta dins de les seves dificultats. Ella m'ha ensenyat moltes coses i el que intento demostrar a la societat és que els autistes tenen moltes qualitats i moltes coses interessants.
Quan decideix fer el llibre ‘Maria i jo'?
Quan arribo a acceptar que la Maria és com és. Després de passar per tota una fase molt angoixant en què els pares passem per tot un trauma, s'han de superar una sèrie de passos en què, fins i tot, et preguntes si tindre un fill així és culpa teva. Durant trenta anys, als Estats Units hi havia una teoria que culpava les mares: els metges deien “Mare freda, nen autista”. Ara estem una mica millor, però al voltant d'aquesta malaltia tot és molt complicat.
Acaba de publicar ‘Turista accidental'. Com neix la idea?
Dibuixo molt per a la Maria. Quan anava de viatge duia una llibreta que em servia per explicar tot el que em passava. I vaig començar a fer aquests quaderns de viatges. Com els llibres anteriors, no estava pensat per publicar. Són els meus diaris personals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró