Societat

societat

CRISI HUMANITÀRIA

Degoteig de refugiats de Síria i Eritrea a Catalunya

La Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat es fa càrrec de l'acollida de les tres primeres famílies sirianes

Dotze eritreus procedents d'Itàlia s'instal·laran a Tarragona acompanyats per la Creu Roja

Tant la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR) com la Creu Roja van explicar ahir que es responsabilitzen de l'acollida i la integració de les primeres famílies refugiades que arriben a Catalunya en el marc dels acords de reubicació de la Unió Europea (UE) i en van donar els mínims detalls. Les dues entitats van demanar poder treballar amb tranquil·litat, tot i que ahir mateix al migdia els mitjans van ser convocats a l'aeroport de Barajas, a Madrid, i van poder fotografiar i agafar imatges dels vint refugiats rebuts pel secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez. “A Catalunya no farem cap Benvingut Míster Marschall. Són persones i es mereixen viure amb intimitat”, va explicar al directora de CCAR, Estel·la Pareja.

Després de mesos de promeses incomplertes –el govern de Rajoy s'havia compromès ja fa un any a acollir 4.000 refugiats–, ahir en van aterrar vint a Madrid i la previsió és que avui ho facin 27 més. Fins aquesta setmana, l'única contribució de l'Estat en la reubicació d'aquestes persones que fugen dels conflictes bèl·lics eren els divuit (17 eritreus i un sirià) que van arribar al novembre. Fonts del Ministeri de l'Inerior van indicar ahir que abans de finals de juny n'hi haurà 586.

Pareja va confirmar que dels vint refugiats d'ahir, deu s'instal·laran en pisos de la CCAR a l'àrea metropolitana de Barcelona. Són tres famílies d'origen sirià que venen de camps de refugiats de Grècia. “Hem de veure en quina situació psicològica arriben. No sabem com han hagut de viure durant el temps de fugida”, va indicar la directora de l'entitat. Es tracta de quatre menors, tres dones i tres homes.

Està previst que 27 refugiats més, en aquest cas procedents d'Itàlia, arribin avui a Madrid. El seu destí serà Guipuscoa, Madrid i Tarragona. De l'acollida i integració dels dotze d'origen eritreu que aniran a Tarragona se n'encarregarà la Creu Roja. El sistema d'acollida preveu una primera fase de sis mesos per treballar l'estabilitat emocional, la salut, el coneixement del país d'acollida i la llengua i també l'inici dels tràmits d'asil. Després es passa a una segona fase de més autonomia, tot i que segueixen comptant amb el suport tècnic d'ONG i amb una ajuda econòmica.

Per la seva banda, el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, va insistir ahir que Catalunya disposa ja avui de 882 pisos en uns quaranta municipis per acollir persones sol·licitants d'asil, dels quals 250 estan ocupants per refugiats que han arribat a Catalunya pels seus propis mitjans.

LA XIFRA

1.800
persones refugiades
podria acollir Catalunya en els pròxims mesos i 4.500 en dos anys, segons la Generalitat.

Un 3% del compromís de l'Estat

L'ONG Intermón Oxfam va criticar ahir que els 586 refugiats que es preveu que arribin a l'Estat abans de finals de juny, segons va confirmar ahir el govern de Rajoy, suposen només un 3% del compromís que en algun moment va fer el mateix govern, que era de 18.449 persones. “La xifra de 586 refugiats segueix essent ridícula”, va plantejar el director d'Oxfam Intermón, José María Vera. Una xifra que contrasta amb l'arribada només l'any passat d'un milió de refugiats i migrants a la Unió Europea (UE).

També va tornar a ser molt crític ahir amb el govern espanyol el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, que lamenta que durant mesos no s'hagi actuat per acollir les famílies refugiades. Dilluns i ahir, l'Estat va informar per e-mail la Generalitat de les arribades, però sense donar detalls del perfil i necessitats de les persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà