Societat

Tradicions

La Patum arrenca amb nous tabalers

Les passades d'ahir al migdia i d'ahir al vespre enceten la primera Patum de Xavi Prat com a tabaler

Irune Sánchez i Martí Vegas seran els tabalers de la infantil en el primer any que una nena ocupa la plaça

La Patum ha començat. Ahir, dimecres, Berga va viure l'inici de la festa amb dues passades, una al matí protagonitzada pel tabal i els gegants, i una altra al vespre, a la qual, com de costum, també es van afegir les maces i les guites.

A les dotze del migdia, la plaça de Sant Pere era plena a vessar. Com cada dimecres de Patum, el tabaler va encapçalar la passada, seguit pels gegants, els músics i una multitud eufòrica que cantava i saltava al ritme de la melodia.

Tant els gegants com el tabaler, els dos protagonistes de la passada d'ahir al migdia, viuen una Patum especial. Pel que fa a la comparsa gegantera, en aquesta edició se celebra el 125è aniversari dels gegants nous i el 150è dels vells. En el cas del tabaler, la d'ahir va ser la primera passada sencera de Xavi Prat amb el tabal carregat a l'esquena, després que fa quinze dies, a la sortida del Tabal, agafés el relleu del seu cunyat, Carles Prat, que cedeix el lloc després de 30 anys marcant el compàs de la festa amb el so del tabal. “Per a mi és una Patum com una altra perquè ja m'hi implicava. L'afronto amb molta il·lusió, que és el que penso que ha de tenir un bon tabaler i el que sempre he intentat transmetre“, ha dit Xavi Prat.

Patum infantil amb tabalera

La Patum ha començat intensament, adults i nens viuen de ple la festa. Demà serà el dia de la Patum infantil i per primer cop una nena farà de tabalera. Irune Sánchez farà sonar el tabal juntament amb Martí Vegas, després que l'organització de la Patum dels nens hagi eliminat les comparses d'un únic sexe. Gràcies a aquesta mesura, el tabal també el pot tocar una nena, tal com ha passat aquest any. I les places d'àngels de les maces poden ser ocupades per nens, tot i que aquest any no s'ha donat el cas.

El Martí i la Irune tenen vuit anys. Es coneixien perquè l'any passat tots dos van formar part de la comparsa de la guita xica, també en la Patum infantil. “No els falta res, han assajat el temps necessari i estan il·lusionats amb el repte”, comenta el tabaler de la gran, Xavi Prat, que els ha fet costat durant la preparació de la festa.

La Irune és tota una patumaire. Als sis anys volia fer d'àngel, però la poca altura que tenia aleshores li ho va impedir. L'any passat va ser a la guita xica, aquest any al tabal i l'any que ve intentarà fer de nan nou. Per al Martí és el seu tercer any a la Patum. Els dos últims ha estat a la guita xica i el vinent espera fer de ple.

Ara, però, tots dos tenen al cap la Patum infantil d'aquest any, que se celebra demà, amb actes al matí i a la tarda. Avui, Patum de lluïment al migdia i Patum completa al vespre, amb salts de plens i tirabols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró