societat
EL DESALLOTJAMENT DE GRÀCIA
La FAVB defensa la continuïtat del Banc Expropiat
La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona critica la policia “forassenyada” i la gestió de CiU
L'Associació de Veïns de Gràcia no proposa cap solució concreta i lamenta que el local passés a mans privades tot i les ajudes públiques a Catalunya Banc
La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i l'Associació de Veïns de la Vila de Gràcia han defensat aquest dilluns la continuïtat de l'autodenominat Banc Expropiat, ja que en els últims anys havia realitzat “un bon treball, promovent el suport mutu del veïnat per afrontar molts dels problemes plantejats per la situació actual”. Així, consideren que aquesta feina ha de continuar, perquè “ha merescut el recolzament del teixit social de la Vila”. Malgrat això, no proposen cap solució concreta, i ho deixen en mans de la “reflexió” dels col·lectius del Banc Expropiat i del teixit associatiu del barri: “No és cosa nostra”. A més, el comunicat critica la intervenció policial, per “forassenyada” i la gestió que va fer l'anterior equip de govern municipal de CiU”.
En un comunicat, les dues associacions consideren que el Banc Expropiat no hauria d'haver passat mai a mans privades, sinó al públic, després que CatalunyaBanc, propietari inicial fos rescatat amb diners públics i després venut a un preu “irrisori” al BBVA. “Les entitats del barri tenen tot el dret de reclamar-lo per a fins socials”, afirmen. Així, creuen que el nou propietari “pensa iniciar un nou cicle especulatiu”, en un barri que “pateix una persistent pressió especulativa” sobre habitatges i comerços que ocasiona un procés de “gentrificació”. Per això, defensen una política que “freni el procés especulatiu que està en l'origen del problema”.
Per a trobar una solució al conflicte actual, demanen a les administracions que facin tots els “esforços per obrir portes i no enquista la situació”. “La tensió que viu el barri no és una bona cosa”, asseguren. Després de defensar la mobilització “pacífica” i considerar “no adequades determinades actituds”, qualifiquen de “forassenyada” la intervenció dels Mossos, ja que hauria “contribuït decisivament a trencar el clima de convivència” al barri.
En aquest sentit, lamenten que hi hagi més de 100 ferits en una setmana, entre els quals sis periodistes, i “agressions antireglamentàries” per sobre la cintura i a manifestants “amb els braços alçats”, així com projectils de foam “disparats als balcons”. “Aquesta no és la policia que ens mereixem”, conclou el comunicat, recordant que la Brigada Mòbil dels Mossos és una “unitat condemnada reiteradament per abusos i desproporció, i a la qual segueixen treballant agents que han deixat sense ull set veïns de la ciutat”.
Per últim, les dues associacions critiquen l'equip de govern municipal de CiU en l'anterior mandat, que va pagar 65.000 euros de “costós” lloguer anual al propietari per retardar el desallotjament per “evitar un conflicte que podia afectar les seves expectatives electorals”. “L'Ajuntament de Trias no va dubtar en practicar retallades als ajuts que rebien moltes entitats de la ciutat mentre dedicava una quantitat injustificable a tapar un conflicte que podia afectar els seus interessos partidistes”, afirmen.