Societat

tradicions

concurs

Els Hostalets d'en Bas, de nou capital de la dalla

En l'únic concurs de Catalunya dedicat a aquesta feina ancestral hi van competir ahir 51 homes i dones del nostre país, Occitània i el País Basc

Cinquanta-un dalladors, majoritàriament homes, van participar ahir al matí al concurs del 18è Dia de la Dalla dels Hostalets d'en Bas (la Vall d'en Bas), l'únic que s'organitza a Catalunya. Si bé gairebé tots procedien del nostre país, també hi havia inscrits de diverses zones d'Occitània, així com del País Basc. D'aquests últims, que tradicionalment eren força nombrosos, aquesta vegada n'hi havia pocs. L'escenari de la competició van ser uns camps d'userda situats a prop del nucli. Tot i que estava una mica moll, els concursants va tenir la sort que les pluges intenses del dia anterior van afectar poc els Hostalets.

En homes, es va imposar Modest Plana, de les Preses, seguit de Joan Comamala (també de les Preses) i de l'occità Michel Pons. En dones, la guanyadora va ser Glòria Boada i en segon lloc va quedar Eli Cors. Totes dues són dels Hostalets. El dallaire de més edat va ser Pere Mallarach (88 anys), de Vallfogona, mentre que el més jove, amb només onze anys, va ser Antoine Hiart, d'Occitània.

Paral·lelament, el programa del Dia de la Dalla va incloure, entre altres propostes, una fira de productes artesanals i uns tallers d'elaboració de colònies, al qual es van apuntar prop de cinquanta persones, segons l'Ajuntament. D'espectadors al concurs, calculen que n'hi va haver prop de 1.500.

Busquen un reconeixement oficial

J. CASAS

L'Ajuntament de la Vall d'en Bas ha iniciat converses amb el Departament de Cultura amb l'objectiu que concedeixi algun tipus de reconeixement oficial a la Diada de la Dalla. L'alcalde, Lluís Amat, ha recordat que és ara per ara l'únic concurs al país que aplega dalladors del País Basc i d'Occitània, a part dels catalans. “És una reivindicació de la cultura de la nostra terra, dels nostres orígens, de la nostra manera de fer”, ha indicat. Aquest reconeixement reivindicat per l'Ajuntament i pels organitzadors del concurs s'emmarca en l'observatori del patrimoni etnològic de Catalunya, que treballa per recuperar la memòria etnològica del país. “I la dalla és una activitat del nostre país”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Denuncien tres barques per fondejar a les zones de bany de dues cales

palamós

El Prat aprova un pla per reforçar la Formació Professional

El Prat de Llobregat
economia

La Molina inaugura una de les pistes de pàdel més altes d’Europa

la molina
Societat

Les santes patrones de Mataró reben el tradicional homenatge en una jornada gran de les festes

MATARÓ
oci

La nova atracció del Tibidabo ja desafia la gravetat amb una caiguda de 52 metres

Barcelona
arqueologia

Apareix una plataforma amb funcions religioses i socials a l’Antic, a Amposta

AMPOSTA

La Policia Local tindrà una nova comissaria al barri de Montesa

ESPLUGUES DE lLOBREGAT
equipaments

Nou paviment a la pista d’atletisme de Torredembarra

Torredembarra
MOBILITAT

Calafell obre un debat per replantejar el transport urbà

Calafell