Societat
Ciència i política centren el primer dia del fòrum de Lloret
L'alcalde destaca en la jornada inaugural que el Fòrum de l'Excel·lència hauria de ser un esdeveniment clau de país
Un centenar de persones van participar en la primera jornada
El Fòrum de l'Excel·lència de Lloret de Mar va obrir ahir oficialment les portes amb ponències al voltant de la política, la ciència i les claus de l'èxit. Després de la jornada prèvia, que es va fer dimarts amb un tast del fòrum gratuït i obert a tothom, ahir l'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, va donar la benvinguda al centenar d'assistents al fòrum, que se celebra fins dissabte al Teatre de Lloret.
L'expresident de l'Uruguai Luis Alberto Lacalle va oferir la primera ponència, en la qual va fer un repàs de la política de Llatinoamèrica, les diferències del que s'entén per populisme a Europa i a Amèrica, i el poder de les xarxes socials i l'impacte que tenen en una societat que demana cada cop més immediatesa en la resolució de problemes. El van seguir la directora de carrera professional de la Barcelona School of Management, Pollyana Netherhole; el director del Supercomputador Barcelona, Mateo Valero, i el president de la comissió de l'ONU per a la prevenció de la caiguda d'asteroides sobre la terra, Walter Lichem, i el punt final a la jornada el va posar el pianista Alexei Volodin.
Abans de les xerrades, l'alcalde de Lloret va destacar “la quantitat de coneixement i matèria grisa per metre quadrat que hi ha a Lloret”, amb referència al nivell dels ponents. També va dir que el fòrum és una mostra de la capacitat organitzativa de Lloret pel que fa a aquests esdeveniments per a la Costa Brava i el país en general, i va desitjar que es converteixi “en un esdeveniment clau i estratègic de país”. Va posar l'accent en l'obligació que el fòrum arribi “a com més gent millor”, i en aquest sentit va recordar que al matí l'astronauta nord-americà Donald Pettit, que ja va ser l'any passat també al fòrum, va tornar a adreçar-se als estudiants, i que el fòrum aquest any ha tingut una jornada de portes obertes.
El secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joan Aregio, va destacar en la seva intervenció que Lloret ja assumeix excel·lència pel fet d'oferir un espai de debat i reflexió com el fòrum, que, segons va dir, pretén potenciar no només valors com el talent sinó posar en relleu “la importància de l'excel·lència per a la societat”. També va destacar que Catalunya representa un 0,1% de la població mundial, però un 1% de la ciència que es fa al món.
També hi van intervenir el rector de la Universitat de Las Palmas, José Regidor, que va recordar que el fòrum es feia en un format semblant abans a les Canàries, i va afirmar que el repte de les universitats i la societat en general és la formació dels joves que “en un futur immediat hauran de canviar les coses”. El president en funcions de la Diputació, Miquel Noguer, va destacar la vocació del fòrum d'intercedir entre dues generacions: la que aporta experiència i coneixement i la que en vol rebre. Per Noguer, esdeveniments com el fòrum situen “el nostre país en l'epicentre del coneixement i hauríem de ser capaços de mantenir-ho i fer-ho créixer”.