Societat

Patrimoni

L'antiga fàbrica tèxtil ‘reviurà' aquest dissabte

El compromís d'una festa

Un treball de final de grau es converteix en un festival per revitalitzar Anglès i la Burés

Riera troba bons exemples la fàbrica Pagans de Celrà i l'ús de velles adoberies a Igualada

Es diu Viu la Burés, però es podria dir Viu Anglès. Aquest dissabte l'antiga fàbrica, tancada des del 2008, es convertirà en l'escenari d'una jornada cultural i de recuperació del patrimoni del municipi més poblat del Ter Brugent. El treball de final de grau de Meritxell Riera Collell es convertirà en una festa amb música, cercavila de gegants, tallers infantils, debats vermut i una performance de dansa tèxtil dels organitzadors del festival Fade de la Cellera.

Riera, de 23 anys, ja és graduada en comunicació cultural per la UdG i ara fa un diploma d'especialització en disseny gràfic a Salt. Veïna d'Anglès, explica que en el seu treball va voler contribuir, d'alguna manera, a “dinamitzar Anglès culturalment i turísticament”. Al final, va treballar l'organització d'un esdeveniment, que es convertirà en realitat. “Primer volia fer una cosa relacionada amb l'arquitectura, però tenia clar que havia de ser alguna cosa a Anglès, perquè és allà on he viscut i és el que conec”, explica.

Aconsellada pel professor Lluís Costa, va començar a llegir la història del seu poble i va veure que la Burés, que es va instal·lar a tocar del riu Ter el 1887, va ser un gegant. “A partir de la Burés va créixer la demografia, Anglès va sortir de la crisi i van néixer empreses.” S'ha de tenir present que l'any 1958 la Burés tenia 1.125 treballadors, principalment d'Anglès, la Cellera i Amer. A Anglès hi vivien 3.291 persones el 1950, per exemple.

La màquina de vapor de la Burés és bé cultural d'interès nacional (BCIN) des del 2002. L'actual equip de govern, de CDC i Anglès 2015, té la intenció que hi hagi un museu a l'entorn de la màquina, però falten recursos econòmics. A la nau 3 de l'antiga fàbrica, a tocar del vapor, hi ha la sala polivalent, que recentment s'ha ignifugat, i el casal de la gent gran.

Amb el festival de dissabte que ve, la graduada en comunicació cultural intenta reivindicar que es poden fer coses amb la Burés: “A Celrà van convertir la fàbrica Pagans en un centre cívic [i una biblioteca i l'ajuntament]. M'agradaria que fos un tret de sortida perquè es comencin a organitzar coses i donar més vida a la Burés. Que sigui un esdeveniment amb gent del poble i gent de fora.” Riera també recorda que al barri del Rec d'Igualada allà on hi havia hagut adoberies, vapors i cotoneries s'hi fa dos cops l'any –i amb notable èxit– el Rec Stores, una mostra de comerç amb marques i dissenyadors, acompanyat d'activitats paral·leles, com ara concerts de música.

“El granet de sorra”

El festival té el suport de l'Ajuntament i un pressupost de 4.000 euros –s'ha demanat un ajut a la Diputació–. Ja hi ha hagut actes previs, com ara tallers infantils a la nova biblioteca Joaquim Bauxell, un antic empleat de la fàbrica. Riera amplia les raons del festival. “Ja som uns quants els universitaris que ens hem adonat de les capacitats culturals que té el nostre poble, i per això, hem volgut posar el nostre granet de sorra per explotar-ho i ajudar a millorar la situació existent. Un compromís ciutadà que, des del meu punt de vista, tot estudiant hauria de tenir present”, escriu en la introducció de l'Estudi i proposta de dinamització cultural i turística: la Burés, que ha guiat Mariàngela Vilallonga.

2
visites
guiades hi haurà a la màquina de vapor de la Burés dissabte que ve, amb motiu del festival ‘Viu la Burés'. Una al matí (a les 9) i l'altra, a la tarda (a les 4). Tots els actes al web www.viulabures.cat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona construirà prop de 1.900 pisos públics en solars cedits pel Consorci de la Zona Franca

Barcelona
Olot

Lluís Riera presenta a Can Fontfreda el seu últim poemari

Olot

Els 40 anys d’història de Ràdio Salt seran els protagonistes del pregó de la Festa Major

SALT
economia

Girona assoleix una xifra rècord d’ocupació

girona
Societat

Denuncien un any d’impunitat pel cas d’infiltració policial

girona
Ciència

Mor Bengt Samuelsson, Nobel de Medicina (1982) i pare dels antiinflamatoris

societat

Desallotgen un bloc de quatre pisos de Badalona per risc de col·lapse després de l’aparició d’una esquerda

Badalona
societat

Girona crearà una aplicació destinada al turisme de natura de les hortes de Santa Eugènia

girona
societat

Llargues cues per votar a la consulta popular sobre el futur del camp de golf

Matadepera