Societat

Agricultura

Llers reivindica la seva cirera com un dels símbols del poble

Milers de persones omplen aquest petit municipi de 1.100 habitants durant la 22a Fira de la Cirera

Llers reivindica la seva cirera. Aquest diumenge, el municipi multiplica la seva població amb la 22a Fira de la Cirera. L'Associació Amics de Llers Cultura i Esbarjo, organitzadors de l'esdeveniment, calculen vendre entre 4.000 i 5.000 quilos d'aquest fruit, típic de la zona i que porten els productors locals. “Llers és terra de cireres degut a la climatologia, el terreny, la tramuntana i la terra; és una cirera especial, amb un gust dolç i una bona textura”, ha explicat el president de l'entitat, Joan Sagué. No obstant això, des de la vila assenyalen que les pluges abundants de les darreres setmanes han malmès bona part de la varietat primerenca. Esperen poder compensar-ho amb cirera més tardana que continuen collint aquests dies. A grans trets, el sector de la cirera de l'Alt Empordà confia salvar la temporada malgrat haver perdut el 75% de les cireres primerenques.

Aquest diumenge, Llers està de festa. Celebra la 22a edició de la Fira de la Cirera, un dels principals certàmens d'aquesta petita vila de la comarca de l'Alt Empordà. Ni el sol ni les altes temperatures han fet minvar el nombre d'assistents. Des de primera hora del matí, milers de persones han començat a recórrer el centenar de parades que s'han instal·lat pel centre de la vila, l'exposició de bruixes, cotxes antics o han jugat amb les bitlles catalanes. Any rere any, aquest poble de 1.100 habitants multiplica la seva població durant la festa de la cirera.

La principal parada, però, es localitzava davant de l'església del municipi on centenars de persones s'agrupaven per poder emportar-se caixes de cireres. Aquesta fira, en la qual s'hi bolca tot el poble, està organitzada per l'Associació Amics de Llers Cultura i Esbarjo i té com objectiu reivindicar aquest fruit, típic de la zona i que recol·lecten els productors locals, com un dels símbols de la vila més enllà de les bruixes. Totes les cireres que es venen són del poble. En concret, des de l'entitat calculen tancar aquest vespre amb uns 4.000 o 5.000 quilos de cireres venudes, uns centenars més que l'any passat.

“Llers és terra de cireres degut a la seva climatologia i el terreny. La cirera d'aquí és especial, té un gust molt dolç, una textura bona i tenim molta varietat”, ha assegurat Joan Sagué, president de l'associació. No obstant això, enguany els productors locals i el sector de la cirera de l'Alt Empordà ha patit a l'inici de la temporada. Les pluges de les darreres setmanes van fer malbé les varietats més primerenques. Des del sector calculen que van perdre un 75% de la collita més primerenca perquè les cireres s'esberlaven o es podrien abans de temps a causa de la gran quantitat d'aigua. Ara, confien que la meteorologia els acompanyi i puguin recuperar les vendes.

“A Llers no tenim molts productors però els que hi ha són molt grans, l'any passat un d'ells va plantar 2.000 peus nous així que tenim cirera de Llers garantida per molts anys”, ha assenyalat Sagué. A part de la venda de cireres, la vila ha organitzat multitud d'activitats que s'allargaran fins ben entrat el vespre. Gran part dels visitants eren veïns d'arreu de les comarques gironines com Palafrugell, Sant Gregori o Blanes i veïns de la Catalunya Nord. Tots ells afirmaven que s'havien desplaçat fins a Llers pel renom de les seves cireres. “No ens havien mentit, estan molt bones”, asseguraven.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La 8a edició de l’Amb So de Cobla de Palamós tanca amb 6.000 espectadors

PALAMÓS
infraestructures

Les obres de l’autovia B-25 arriben al seu equador

Sant Boi de Llobregat
MEDI AMBIENT

Controlat l’incendi de Foradada-Baldomar, que ha afectat unes 21 hectàrees

Foradada

Campanya ’A la feina, fem salut. Pugem escales!’, a l’Hospital de Figueres i el Bernat Jaume

FIGUERES

Carles Duarte dona exemplars únics de Víctor Català a l’arxiu municipal

L’ESCALA
SOCIETAT

En marxa a Barcelona les obres per ampliar la xarxa d’aigua freàtica

Barcelona
Rafael Antonín, ‘Rafuel’
Cuiner ‘influencer’. Ha obert el restaurant Casa Rafuel

“La cuina comença al mercat; jo hi vaig cada matí”

Barcelona

Mig mil·lenni creuant el Ter

Bescanó
turisme

Dinou hotels catalans ja tenen les claus de la Guia Michelin

Barcelona