Societat

Societat

En el nom de Cañizares

Les contínues i polèmiques declaracions del cardenal valencià l'han enfrontat amb el govern de Puig i els sectors progressistes de l'Església, que en demanen la dimissió

Els crítics el defineixen com a “espanyolista, conservador i tradicional”, i fora de l'òrbita del papa Francesc

Exerceix d'aliat i líder de la dreta valenciana

Cañizaress'excedeix en les seues funcions perquè se sent protegit per part del PP

El PPCV ha trobat un nou aliat en la seua condició de líder de l'oposició al País Valencià. L'arquebisbe Antonio Cañizares ha fet, les últimes setmanes, algunes declaracions que han provocat un enfrontament directe amb el govern liderat per Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra, a qui va adreçar dues cartes privades en què els escrivia: “Em recorden vostès els temps de Franco, quan se censuraven homilies.” Les missives eren la resposta de Cañizares a les paraules de Puig i Oltra, que van rebutjar de manera rotunda la pastoral en què el també cardenal feia una crida a la desobediència de les lleis que garanteixen els drets civils de les persones LGTB i de les dones i criticava “l'imperi gai”. “Espanya, els últims anys, ha assistit a una important escalada contra la família per part de dirigents polítics, ajudats per altres poders, com ara l'imperi gai i certes ideologies feministes”, expressava Cañizares, i, finalment, qüestionava algunes de les normes que es preparen al Parlament valencià. “Són lleis que fomenten la ideologia de gènere, la més insidiosa que hi ha hagut en tota la humanitat”, va etzibar.

Les reaccions a aquestes paraules no es van fer esperar. El PSPV va dir que promouria una reprovació a les Corts, que no ha prosperat. I el Col·lectiu de Lesbianes, Gais i Transsexuals Lambda va anunciar una denúncia que, malgrat les disculpes de l'arquebisbe, que va assegurar que no era homòfob ni xenòfob ni sexista, va ser interposada la setmana passada a la fiscalia per si pogueren ser constitutives d'un delicte que fomenta l'odi per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

L'actitud i les declaracions de l'arquebisbe, però, no estranyen Honori Pasqual, membre del col·lectiu de sacerdots progressistes Rectors del Dissabte, que adverteix que les proclames de Cañizares el desqualifiquen totalment. “Abans de ser destinat a València, ja se sabia que era molt espanyolista, conservador i tradicionalista; és un fidel seguidor de les línies defensades pel papa Benet XVI”, explica Pasqual, que considera que Cañizares “no és digne de representar l'Església valenciana”.

Pasqual opina que l'arquebisbe “s'excedeix en les seues funcions, s'allunya de la branca evangèlica del cristianisme i opta per centrar el seu discurs en la ideologia” i que ho fa perquè “se sent protegit” per un sector important de la societat valenciana i del PP. “Em va fer vergonya veure'l amb els prohoms del PP en la concentració de l'ensenyament concertat”, expressa el sacerdot, en referència al suport de l'arquebisbe a la protesta d'un dels sectors més crítics amb la gestió de l'actual govern valencià i que el PP està utilitzant com a ariet en la seua estratègia d'oposició. La presidenta dels populars valencians, Isabel Bonig, va reconèixer que els últims pronunciaments de Cañizares no ha estat massa “encertats”. Això no obstant, els ha defés: “Estem en un país lliure i la gent pot expressar-se com vulga, i sols exposa la doctrina de l'Església.” Ara bé, les paraules no han estat ben acollides entre els sectors més progressistes de la cúria valenciana. “La majoria dels cristians estem totalment en contra de les seues declaracions i discrepem de les seues formes”, diu. De fet, han demanat la intervenció de la Conferència Episcopal –que ha defés l'arquebisbe–, un pronunciament del nunci, i tenen previst enviar una carta al papa Francesc per demanar la dimissió de Cañizares. “Sabem que és molt difícil, perquè l'Església no funciona de manera democràtica, però almenys constarà la protesta”, diu Pasqual. El sacerdot recorda que l'arribada del cardenal a València no va ser casual. “Està molt allunyat de les tesis que defén el papa Francesc. A Roma molestava i, com que era valencià i cardenal, va ser una manera de llevar-se'l de damunt, malauradament per als valencians”, opina. I és que la ciutadania ha hagut de sentir Cañizares pronunciar-se sobre qualsevol tema. “Déu vol la unitat, és el que li és grat, tot i que ens capfiquem a fer el contrari per raons que no tenen res a veure amb l'Evangeli”, va dir en la vigília a què va convocar els catòlics per resar per “la unitat d'Espanya” davant les eleccions autonòmiques catalanes. També ha donat la seua opinió sobre l'arribada dels refugiats sirians. “Aquesta invasió de refugiats és tan bona com la pinten? L'arribada d'aquestes persones és realment el cavall de Troia de les societats europees i, en concret, de l'espanyola”, va dir, i una vegada més va haver de rectificar després de les crítiques. Antonio Cañizares també ha protagonitzat alguna polèmica amb el tema lingüístic. L'arquebisbe, que és membre honorífic de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana –contrària a la unitat lingüística–, va emetre un comunicat crític amb l'AVL. L'entitat normativa de la Generalitat Valenciana, després d'anys de negatives de l'Arquebisbat a editar el missal romà en valencià, ho va fer amb l'Associació Ecumènica dels Cristians pel Valencià. Cañizares va lamentar que l'AVL haguera actuat “sense l'autorització”.

UNA MISSA DE DESGREUGE
Antonio Cañizares ha convocat un “acte de desgreuge” a la Mare de Déu dels Desemparats, patrona de la ciutat, pel cartell de l'organització d'Endavant-OSAN que mostra el dibuix de la verge valenciana fent un petó a la Mare de Déu de Montserrat. La imatge, que convoca a la manifestació a València pel dia de l'Orgull LGTB, ha estat considerada una “greu profanació”. L'acte serà una missa oficiada dijous.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia