Societat

Societat

A Can Xel, tots a l'aigua

El popular restaurant i complex turístic celebra avui el cinquantenari de la inauguració de la piscina

És la primera piscina popular a la comarca de la Garrotxa

Cinquanta anys enrere,
calia ser una mica visionari per pensar en el turisme com en un actiu, o més ben dit, pensar que els clients d'un establiment de restauració i allotjament necessiten oci, encara que només sigui com a complement de la seva estada. I més si es tracta d'una comarca com la Garrotxa, que en aquell moment atreia pocs visitants, i els que hi anaven es quedaven només unes hores per veure algun volcà, el parc Nou, els aiguamoixos de la Moixina o per menjar en algun restaurant de la zona.

I, precisament, visionari és el que va ser en Joan Fàbrega, que va construir primer una pista de patinatge com a complement d'oci a les habitacions de l'hostal de Can Xel, a Sacot (Santa Pau), i posteriorment, una piscina, amb un vas complementari al principal per als més petits. Es pot dir que va ser la primera piscina popular de la Garrotxa.

D'això, ara fa justament cinquanta anys, i la seva dona i les dues filles, que continuen el negoci juntament amb un dels gendres, que és el xef, ho celebren. Les filles són la quarta generació de Can Xel. L'actual conjunt d'edificis, situat al peu de la carretera entre Olot i Santa Pau, el va fer construir l'any 1931 l'avi Ramon Fàbrega, al costat de cal Ferrer, l'hostal de carretera del seu pare, el besavi de la generació actual, que també era barberia, estanc, botiga, forn de pa, servei postal... Era com una estació de servei actual, però de l'època. El 1948, la família va comprar els terrenys del mas Collserola, pocs anys després va construir un conjunt d'habitacions, que va ampliar el 1964, i va fer la pista de patinatge abans esmentada, que el 1968 es va reconvertir en pista de tennis. I el 1966 s'inaugurava la piscina de la zona inferior del complex –a dalt n'hi ha una de més gran construïda el 1975–, i el 1988 s'hi va eliminar el vas petit per fer-la sencera, coincidint amb l'ampliació del restaurant. Des del primer any i fins a l'actualitat, Can Xel ha organitzat cursets de natació d'estiu.

Com que cinquanta anys no es compleixen cada dia, els propietaris de Can Xel han volgut festejar-ho avui amb una exposició d'un recull fotogràfic històric d'aquestes piscines, una xerrada del popular periodista, escriptor i productor de televisió i ràdio Toni Soler, una exhibició de natació sincronitzada a càrrec de l'Associació Esportiva Sincro Mataró, i un vermut. A la tarda, actuarà el mag Nani i abans del final de festa amb un refrigeri, hi haurà una desfilada de roba de bany a càrrec de Cal Marxant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia