Societat

SOCIETAT

Uns 30 raiers baixaran pel riu com es feia segles enrere

Diumenge, quatre rais descendiran des de la presa de Llania, a la Pobla de Segur, fins al Pont de Claverol, un trajecte de cinc quilòmetres que els raiers faran vestits amb la indumentària de l'època

La tallada del pi d'aquest vespre, un acte que es va introduir l'any passat, donarà el tret de sortida a la trenta-vuitena Diada de Raiers, una festa que té l'epicentre diumenge, amb la baixada d'entre 25 i 30 raiers des de la presa de Llania, a la Pobla de Segur, fins al Pont de Claverol. Ho faran en quatre rais, unes embarcacions formades per trams de troncs ajuntats que antigament es construïen per transportar la fusta dels Pirineus a les terres planes del litoral, aprofitant el corrent dels rius. Segles enrere, els raiers eren els encarregats de conduir les embarcacions riu avall, i ara, en homenatge a aquest antic ofici fluvial, ho faran vestits amb la indumentària de l'època.

“Els raiers que baixaran diumenge tenen entre 17 i 35 anys i són veïns de la Pobla de Segur, principalment”, explica Eduard Bastús, president de l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa. I és que l'ofici de raier forma part de l'ADN de la gent de la Pobla. “Al voltant de cent persones voluntàries i 385 socis, que participen des de la construcció dels rais fins a sopars populars o a la diada, fan que aquesta sigui una festa del poble i pel poble i que tothom s'hi impliqui”, continua.

Tot i que manté una estructura ben definida, la festa incorpora cada any activitats que li donen embranzida. En aquesta ocasió, es presentarà l'audiovisual Records de fusta molla. “Es tracta d'un documental sobre l'ofici de raier a Catalunya, Aragó, Navarra i Castella-la Manxa. S'ha volgut fer una recopilació etnogràfica i difondre el patrimoni immaterial i el paisatge cultural associats al transport fluvial de la fusta”, avança Bastús. La projecció serà dissabte a les 18.30 hores.

Com a novetat, també diumenge s'instal·larà, al Pont de Claverol, un mercat raier amb productes de la comarca. Hi haurà també demostració d'escultures de fusta, una concentració de Harley Davidson i l'actuació musical d'Aires del Montseny. Aquestes activitats volen amenitzar l'ambient l'estona que triguen els raiers a descendir per la Noguera Pallaresa: “Entre una hora i mitja i dues hores.”

De dissabte, en destaca la IX Espardenyada, la demostració de muntatge de rais, el sopar a la fresca –amb l'assistència d'unes 600 persones– i la revetlla amb l'orquestra Saturno.

Més dades

38a Diada de Raiers. 1, 2 i 3 de juliol. Diumenge, a les 11.30, sortida dels rais.

Travessant senders amb o sense espardenyes

m.j.r.

Avui en dia, el calçat de muntanya modern ha substituït les històriques espardenyes per travessar els senders d'aquesta terra prepirinenca, però el recorregut actual de l'Espardenyada té moltes similituds amb la duresa de l'itinerari d'abans. Una cursa de 23 km i 900 metres de desnivell amb un recorregut circular que té com a equador Montsor, un poble abandonat que s'enlaira sobre la Pobla i el congost de Collegats. Inclosa dins dels actes de la Diada de Raiers, l'Espardenyada arriba enguany a la novena edició, una experiència inoblidable que recorre paratges de gran bellesa que no deixaran ningú indiferent.

També hi ha la possibilitat de fer una caminada (aquest recorregut no és circular) de 17 km i 800 metres de desnivell. Totes dues propostes surten de la plaça de l'Ajuntament i tots dos itineraris passen per l'últim tram de riu que coincideix amb el que diumenge recorreran els raiers amb les seves embarcacions. Per apuntar-se a la cursa: www.inscripcions.cat/espardenyada2016 , i per participar en la caminada: www.inscripcions.cat/espardenyada2016c.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.