Societat

Nom de la regió : es disparen els col.lectius

L'absència d'un nom que faci referència a Catalunya Nord provoca reaccions i propostes sense gaire unanimitat

Després de la deliberació de la regió pel nom oficial d' Occitanie i sense menció a la Catalunya Nord, les reaccions i iniciatives es multipliquen. El col.lectiu Oui au pays catalan liderat per CDC-CN que va mobilitzar un miler de persones a Perpinyà, ha llençat una petició en línia que a hores d'ara passa les 8000 signatures. Cal dir que la visita de la presidenta regional Carole Delga ahir dijous a Perpinyà i que es va reunir només amb SEM, l'altre col.lectiu, ha aixecat l'ira del president de CDC-CN, Jordi Vera. Vera va declarar que les ofertes de la presidenta eren només 'mesuretes' i que les seves promeses eren fora de les competències regionals.

El col.lectiu SEM (Unitat Catalana, ERC, CUP, Federació d'entitats, ANC), del seu costat, ha semblat afectat per la decisió de l'anomenament d' Occitanie i especialment del subtítol Pyrénées-Méditerranée, tot i donant suport a la reivindicació occitana. Fins a l'últim moment SEM ha negociat per aconseguir una o altra menció 'catalana' pel nom de la regió i considera ara que la « reivindicació d'un estatut particular per a Catalunya Nord, és l'única solució que queda als nord-catalans per poder ser reconegut com a poble» i es gira ara cap un canvi de denominació del departament. És en aquest sentit que el president d'Unitat Catalana, Brice Lafontaine, en una carta a la presidenta del consell departamental i senadora Hermeline Malherbe, li demana ara que el departament deixi de referir-se als Pirineus sinó a Catalunya amb exemples del «nostre particularisme català» i referint-se als exemples com el turisme o el rugbi. Unitat Catalana anuncia prendre tres mesures que es faran públiques en una conferència de premsa del proper dimarts 5 de juliol al Grand Café de la Poste de Perpinyà.

Tercera via

Es podia pensar que aquestes dues opcions ocupaven el terreny mediàtic quan un altra iniciativa en contra del nom d'Occitanie ha sortit avui sota la forma d'una crida col.lectiva encapçalada per l'antiga diputada socialista Renée Soum. Denuncien la decisió de «tria identitària intolerable» i presentaran un recurs al Consell constitucional a París. «Amb només el nom d'Occitània, el Consell regional ha esborrat els catalans, la seva cultura, la seva història. Els catalans no són occitans» i consideren que constitueix una “discriminació”. Entre les personalitats signants hi trobem el cantant Cali, el jugador de l'USAP David Marty, Joan Becat, Nicolas Garcia, Henry Got , Gerard Jacquet i elegits locals, entre altres. Una audiència ha esta demanada al primer ministre Manuel Valls i al president del Consell constitucional Laurent Fabius. Una reunió d'informació és prevista aquest divendres a 20h al Centre cultural de Cabestany.

Al 'Comitat', els defensors d'una regió pròpia -que, paradoxalment, s'anomenaria Rosselló-Alta Cerdanya-, critiquen l'iniciativa de Renée Soum, considerant que fou una adversària del primer intent de l' Unió per la Regió Catalana al anys vuitanta per aconseguir una administració pròpia. El Comitat, que es considera al costat dels occitans, preveu que l'únic resultat de la iniciativa serà que París decidirà que «la pseudo regió s'anomenarà Pyrénées-Méditerranée» i reitera l'existència d'una demarcació autònoma Rosselló-Alta Cerdanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia