Societat

Pont entre Olot i el Togo

El missioner olotí Joan Soler fa anys que dedica els seus esforços a millorar les condicions de vida dels aprenents d'oficis d'aquest país africà

Ara necessita ampliar l'escola i està buscant ajuts

És en l'àmbit educatiu on Soler ha centrat els seus esforços

Tot canvia, fins i tot coses que semblen inamovibles. I, moltes vegades, aquests canvis provenen de petites accions. I aquesta és una reflexió que quadra perfectament amb el mossèn olotí Joan Soler, que fa set anys va decidir anar-se'n al Togo i aportar el seu granet de sorra perquè els seus feligresos de la parròquia de Nassablé, a la diòcesi de Dapaong, tinguessin més possibilitats de reeixir en un futur que, malauradament, tenen força difícil.

Soler ha optat per fer costat als segments socials més abandonats d'aquell país: els minusvàlids i els aprenents d'oficis. El mossèn olotí s'ha convertit en una veu incòmoda, perquè, en el cas del segon d'aquests col·lectius, informa les persones que estan en aquestes circumstàncies dels drets que tenen i els anima a reivindicar-los, i això, és clar, no agrada a la majoria d'amos, que no els respecten.

Els joves aprenents treballen per aprendre un ofici i han de pagar 130 euros –una quantitat molt elevada en aquell país– per tenir aquest privilegi. Han de viure amb un euro a la setmana i entren dins d'un cercle viciós, perquè, quan deixen de ser aprenents, han de treballar sense cobrar per retornar aquests 130 euros. Es tracta de joves sense família o bé amb pares amb dificultats que no els han dut a l'escola.

Per trencar aquesta realitat, ha creat una llar per acollir-los i per pagar-los l'aprenentatge a canvi que treballin per a un centre de dia que ha obert per als minusvàlids de la diòcesi i perquè guardin el recinte.

A part dels joves aprenents d'oficis, Soler ajuda també els escolars de la diòcesi a trobar feines que els ajudin a pagar els llibres i el material escolar perquè puguin seguir el seu itinerari educatiu.

Fins ara, ha comptat amb l'ajuda econòmica provinent de donacions. Ara li calen més recursos, perquè necessita ampliar el pis superior de la parròquia. Per això, ahir, els Amics de Joan Soler van celebrar un dinar solidari, que va comptar amb la presència del capellà olotí.

Aquesta ampliació ha estat valorada en 30.000 euros i preveu una primera fase amb el reforçament dels fonaments, uns lavabos per a la planta baixa i l'obertura dels accessos al pis superior; una segona per retirar la coberta d'uralita i fer-ne una amb ciment, i una tercera per construir les sales de la nova planta i una biblioteca. L'escola Saint Paul de Nassablé té un edifici amb tres aules on s'imparteix classe a 110 alumnes de cinquè i sisè. Amb l'ampliació, es podran impartir a més nivells.

Centre de dia

El centre de dia per a minusvàlids és l'altre gran projecte de Joan Soler. Aquest centre s'emmarca en un dels grups de Fe i Llum que ha iniciat ell mateix, dedicat a la pregària. Hi treballa amb la col·laboració d'unes religioses que tenen un centre de salut mental. L'equipament s'ha pogut fer en una hectàrea de terreny tancada, on crien bestiar. Amb els diners obtinguts de la venda de productes ramaders podran pagar un cuidador i un guarda.

És en l'àmbit educatiu, on Soler ha centrat els seus esforços durant els últims anys i on està trobant més complicitat. I és que té clar que, amb l'educació, les futures generacions d'aquest país africà tenen les oportunitats de desenvolupar-se amb dignitat.

Artesania i llibreria cooperativa

Els serveis d'atenció als minusvàlids i l'escola d'oficis per als joves aprenents són, ara per ara, juntament amb la tasca pastoral, els principals projectes del jove missioner olotí. Però no són els únics. Soler està impulsant altres iniciatives. Es tracta d'una llibreria cooperativa, un centre social i un punt de venda de productes artesans creats per dones. Són els que el missioner olotí sufraga amb aportacions de Càritas, de particulars o d'organitzacions no governamentals com ara Umbele, que promou la família del prestigiós economista Xavier Sala Martín. Umbele ja ha ajudat la parròquia del Togo amb beques escolars i universitàries. El mateix Sala Martín i el missioner van protagonitzar una conversa pública solidària. Entre altres col·laboracions, ha tingut la col·laboració del cinema Truffaut, que li va enviar un lot de pel·lícules en francès per contribuir a la seva tasca d'obrir la finestra al món a través del cinema.Hi havia títols com ara Professor Lazhar, Kirikú i obres de François Truffaut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia