Societat

Societat

Iogurts que no només són iogurts

Un documental anglocatalà internacionalitzarà la tasca de La Fageda

Hi ha implicats Isona Passola i el Sundance Institute, de Robert Redford

El director de la cooperativa La Fageda, de Santa Pau, Cristóbal Colón, qualifica d'“història d'una bogeria” aquest projecte que fa anys que dignifica la vida de les persones amb altres capacitats. Una bogeria o no, La Fageda va fer realitat al seu moment una manera revolucionària de tractar les persones amb demències psíquiques, traient-les del manicomi de Salt per donar-los una vida digna a través del treball. Als anys setanta del segle passat, el psiquiatre italià Franco Basaglia ho va intentar sense èxit. Va teoritzar sobre la desaparició dels manicomis però va fracassar en l'intent d'obrir les portes d'aquests centres. Colón, en canvi, va trobar la fórmula d'èxit.

Aquest acte revolucionari continua sent un referent a tot el món. Ara, Anna Thomson i David Baksh passen hores amb els homes i les dones de La Fageda i graven les converses i les seves activitats per produir un documental que, si tot va com tenen previst, es podrà veure als principals festivals de l'especialitat al món i a moltes televisions. Sota el títol de Yoghurt utopia, aquest documental català coproduït amb Anglaterra pretén mostrar el futur de la cooperativa La Fageda, ara centrada sobretot en la producció de iogurts, com a model d'entitat rendible i, a més, en un moment en què afronta la jubilació del seu guru, Cristóbal Colón. Thomson i Baksh ja han rodat més de cinquanta hores i aviat enllestiran la fase documental. Per acabar la feina, però, els calen més recursos econòmics. Per això, tenen en marxa una campanya de micromecenatge. Han aconseguit recaptar 22.000 euros i esperen arribar a 25.000. En el projecte, hi ha implicats la productora, guionista i directora Isona Passola, que també ha fet el guió amb Thomson; el Sundance Institute, de Robert Redford; el Medimed; la Diputació de Girona; l'Ajuntament d'Olot, i diverses televisions d'arreu del món. La petició d'ajuda per enllestir el projecte està penjada a la plataforma Kickstarter.com. Tot a punt, doncs, per a la internacionalització dels iogurts de La Fageda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.