Societat

Municipal

Colau vol que l'Estat actuï contra l'arrel del ‘top manta'

L'alcaldessa i el síndic li retreuen que no s'impliqui a l'hora d'evitar la importació dels productes falsificats

La batllessa adverteix que la policia intervindrà a la Barceloneta en els propers dies

El gran mercat il·legal que els venedors ambulants han establert al passeig de Joan de Borbó, a la Barceloneta, manté en primera línia de l'actualitat barcelonina el fenomen del top manta, una de les qüestions que més estan desgastant el govern municipal. L'alcaldessa, Ada Colau, es va reunir ahir amb el síndic de greuges, Rafael Ribó, i tots dos van retreure al govern espanyol una actuació insuficient a l'hora d'evitar la importació del material falsificat que després es ven al top manta, l'origen del fenomen.

“Si hi hagués una autèntica persecució policial per fer front a l'entrada del producte, estaríem davant la pràctica eradicació del problema”, va afirmar Ribó. El síndic, de fet, va insistir que la situació persistirà mentre la Guàrdia Civil i la Policía Nacional no abordin “frontalment” la qüestió de la importació del material, que va qualificar d'il·legal, clandestina i mafiosa. Les paraules de Ribó van en la línia de l'informe que va presentar el febrer passat sobre el top manta, en què criticava la permissivitat de les administracions públiques amb aquesta activitat i deia que això només beneficia “els entramats mafiosos” que promouen la importació dels productes. Tal com preveia el document, el defensor del poble català ha convocat una taula interadministrativa –dimarts vinent– que servirà per potenciar la coordinació entre les administracions implicades. Es preveu que en la reunió hi hagi representants de la delegació del govern espanyol, de la Generalitat, d'entitats supramunicipals i també de l'Ajuntament de Barcelona i altres consistoris que han de fer front a aquest fenomen.

Colau va coincidir amb el síndic que cal que totes les administracions, “també l'Estat”, intervinguin “al màxim de les seves competències” per impedir l'entrada d'aquests productes. Segons l'alcaldessa, és necessari, per exemple, millorar el control dels contenidors que arriben al port. “Clarament es pot actuar molt més en l'origen del problema”, va dir. Colau hi va afegir que l'Ajuntament ja ha intensificat al màxim les actuacions en el marc de les seves competències, que són limitades. “És injust demanar a la Guàrdia Urbana que resolgui un fenomen de tràfic internacional de productes il·legals; només amb les capacitats municipals, per molt que actuem com ho fem, no el podrem eradicar”, va dir.

L'alcaldessa va destacar que la setmana que ve s'iniciarà una campanya de comunicació intensiva per recordar que aquesta activitat no està permesa a la ciutat i que llavors s'intensificaran les multes als compradors. Colau –com també va fer el síndic– va insistir en la necessitat de donar alternatives socials i ocupacionals als venedors en situació irregular i va advertir que s'està treballant per desplegar dispositius policials en els propers dies al passeig de Joan de Borbó, la zona on hi ha més manters.

LA FRASE

Mentre Guàrdia Civil i Policía Nacional no abordin frontalment la importació, hi haurà el mateix problema
Rafael Ribó
Síndic de Greuges de Catalunya

LA DATA

12.07.16
és el dia
en què es reunirà la taula interadministrativa sobre el ‘top manta' que ha convocat el síndic de greuges.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.