Societat

Accions a bon ritme

CiU i ERC superen un primer any de convivència al consistori basat en el consens

El govern de Convergència destaca el bon moment econòmic de l'Ajuntament i la congelació d'impostos

L'Ajuntament posarà a licitació les obres de l'escola, si el govern no ho fa

L'Ajuntament de Gironella té, des de fa un any, dos colors: el blau i el taronja. Les municipals del maig del 2015 van deixar un escenari propici perquè hi hagués un govern estable, i així ha estat. CiU, amb 8 dels 11 regidors, conviu amb ERC, que té els altres tres. Tot i desavinences puntuals, CiU ha vetllat per generar consens i ERC ha fet una oposició activa i constructiva. Segons l'alcalde, David Font (CiU), “la voluntat d'entesa hi és, i això és el més important. A vegades no s'arriba a acords, però és normal. Si defenséssim el mateix no seríem dos partits”. A l'altra banda, Albert Xoy, cap de llista d'ERC a les municipals, ha reafirmat les paraules de l'alcalde i ha destacat acords importants, com ara el de l'aprovació del pressupost o les retransmissions dels plens en línia en directe i en diferit.

Una de les grans novetats del govern convergent respecte al mandat passat va ser la creació de dues noves àrees o regidories: la de Promoció Turística i la de Patrimoni. En aquest sentit, Font considera que les noves àrees “estan començant a funcionar, i la ruta històrica que vam inaugurar fa uns mesos n'és un resultat. La idea és que la gent de Gironella i la gent que ens visita conegui el perquè de la història del nucli antic”.

Escola, entre cella i cella

El govern de CiU fa mesos que lluita per la construcció de la nova escola. L'alcalde explica que “cada vegada són més els nens que van a escola a Gironella i el centre ha de renovar els equipaments de manera urgent”. El mateix Font ha afirmat que l'escola de Gironella “entrarà dins el paquet d'inversions en matèria d'ensenyament que preveu l'Ajuntament”. En tot cas, Font és conscient que, “tot i ser un projecte costós, és imprescindible”, i per això “l'Ajuntament posarà a licitació les obres, si el govern no agafa el projecte abans del setembre”.

Segons l'alcalde, Gironella es pot permetre invertir perquè “l'Ajuntament està econòmicament sanejat”. En aquesta línia, Font explica: “Tenim la sort de tenir una cistella d'impostos congelada des de fa temps, i la bona feina que s'ha fet des de dins ens permet tenir entre 300.000 i 400.000 euros lliures d'inversió anual.”

Tot i que en línies generals el consistori passa per un bon moment, sempre hi ha coses que es poden millorar. Amb vista als pròxims mesos, l'Ajuntament preveu una millora dels equipaments del municipi que estan a mig construir o en desús. A banda d'això, una de les assignatures pendents de l'equip de govern és la participació ciutadana. Per aquest motiu, CiU tirarà endavant dues consultes abans que acabi l'any: una, per demanar als veïns del Cap del Pla on volen que se situï la nova pista poliesportiva, i l'altra, sobre una proposta dirigida a tot el poble.

DAVID FONT (CiU) 35 anys. 3r mandat al consistori, 2n mandat com a alcalde. Governa amb majoria.
EL CONSISTORI

CiU repeteix majoria per segon cop

David Font afronta el sisè any com a batlle. El seu partit, CiU, governa amb majoria des de l'any 2011. En les municipals de fa un any, el PSC –que fins aleshores tenia 3 regidors a l'Ajuntament– no va presentar candidatura, i entre CiU (8) i ERC (3) es van repartir els vots socialistes.

les claus

PRESSUPOST

CiU i ERC han acostat posicions en més d'una ocasió per acordar actuacions concretes. Un exemple d'això és l'aprovació del pressupost, un tema sempre delicat que tendeix a generar controvèrsia als ajuntaments, però que en el cas de Gironella es va acceptar per unanimitat. Convergents i republicans van posar-se d'acord a utilitzar el pressupost de 5,7 milions d'euros per prioritzar l'atenció a les persones, l'ocupació, la promoció econòmica, l'ensenyament i la cultura.

CANVIS EN EL PLE

L'apartat de precs i preguntes no era present als plens municipals de Gironella fins aquest mandat. Segons el mateix alcalde, “incorporar-lo a les sessions ha estat una bona decisió i permet a l'oposició informar-se de l'estat dels projectes”. És una bona idea per fomentar el diàleg entre les dues forces del consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.