Societat

Argentona deixa de celebrar el Vot de Poble dins l'església

El govern aplicarà per la festa major de Sant Domingo la moció de laïcitat aprovada el 2015 que desvincula la representació municipal dels actes religiosos

L'alcalde llegirà el text a la Font, un cop s'hagin beneït les aigües

Aquest any el Vot de Poble d'Argentona, l'acte de compromís dels ciutadans amb Sant Domingo el dia 4 d'agost per haver-los salvat de la pesta que s'hi va instaurar el segle XVII, abandona l'escenari habitual: la parròquia. L'Ajuntament aplica la moció aprovada per la majoria de grups al juliol del 2015 en què es va proclamar la laïcitat del municipi i desvincula la representació institucional dels actes religiosos. L'any passat es va mantenir la tradició intacta amb l'alcalde, Eudald Calvo (CUP), fent el Vot de Poble a l'església, ja que es va argumentar que no hi havia prou temps per fer els canvis previstos.

Tot i així, mesos després van posar en marxa una comissió que havia de decidir quan i de quina manera es posarien en marxa els criteris. En l'últim ple municipal el govern va ratificar les novetats que hi hauria a la festa major, entre les quals va destacar el trasllat del Vot de Poble de l'església a la Font de Sant Domingo així com que es farà després que el capellà beneeixi les aigües que han d'omplir els càntirs. La decisió, segons va informar l'alcalde, s'ha pres després de rebre l'assessorament corresponent i que s'hagués desestimat la proposta de mantenir el Vot de Poble a la parròquia, i també que anés a càrrec d'un ciutadà que fos escollit però sense vinculació amb l'Ajuntament. “No es tracta de cap decisió bel·ligerant, ni d'anar en contra de ningú, sinó de trobar un fil conductor de la festa major que mantingui la tradició però que s'adapti al caràcter laic que es va decidir en votació plenària”, va precisar Calvo.

Després, l'alcalde va afegir, al ple, que també s'aplicaran altres canvis, com ara el fet que l'Ajuntament ja no assumirà les despeses del dinar dels capellans que assisteixen convidats a la cerimònia, ni tampoc les despeses de les flors amb què es guarneix l'església ni d'altres elements religiosos. “No es prohibeix a cap regidor anar a l'església, tal com fan córrer alguns de forma errònia. Tothom és lliure de fer allò que cregui, però com a ciutadà, no pas en qualitat de representant del consistori”, va discernir Eudald Calvo, que va recordar que ell mateix assistirà a l'ofici “com un argentoní més”.

El debat generat en el ple sobre la laïcitat va sorgir arran d'una moció presentada per Tots per Argentona que demanava l'anul·lació dels acords presos amb l'argument que s'havia fallat amb les formes. El regidor Xavier Collet va desgranar diferents punts en contra entre els quals va recordar l'incompliment dels terminis per fer la comissió i de no saber allò que s'aprovava ni de la transcendència que podia tenir a nivell de poble. La moció no va prosperar i l'alcalde va recordar a la formació que dos dels seus edils van votar a favor de la laïcitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia