Cognoms que no canvien

Es compleixen deu anys de l'aprovació de la llei que agilitzava els tràmits per canviar el nom i l'ordre dels cognoms

L'any 1999, les Corts Generals van aprovar una llei –mal considerada feminista– per la qual s'autoritzava els pares a escollir l'ordre dels dos cognoms dels fills. Fins llavors, el sistema espanyol d'imposició de cognoms suposava que una persona havia de portar com a primer cognom el primer del pare i com a segon, el primer de la mare. Però aquesta regla general va canviar quan el pare i la mare, de comú acord, abans de la inscripció del naixement del fill, decidien invertir l'ordre dels cognoms del nadó, de manera que era inscrit amb el primer de la mare com a primer cognom i amb el primer del pare com a segon. L'ordre acordat per al primer fill regeix en les inscripcions dels fills següents dels mateixos pares. D'altra banda, el fill, en arribar a la majoria d'edat, també pot sol·licitar que s'alteri l'ordre dels seus cognoms.

Pèrdua del cognom

Ja fa deu anys que es va aprovar aquesta llei, però s'hi ha acollit molt poca gent. Segons diversos registres civils de la demarcació de Girona consultats, la llei ha tingut una escassa incidència. En aquest sentit, la majoria dels canvis s'han dut a terme perquè el nom de família de la mare es perdia. És en trobar-se amb aquesta eventualitat, que els familiars acudeixen al registre civil. D'altra banda, la predilecció pel cognom de la mare, tant pel que fa a la relació personal com al fet que el cognom del pare sigui d'origen castellà, és un altre dels motius pels quals es decideix el canvi d'ordre dels cognoms.

Per poder fer el canvi, en el cas dels nounats, els pares s'han de presentar al registre civil amb el DNI i el llibre de família i firmar un document que acrediti la seva conformitat a invertir l'ordre dels cognoms. En un termini de vint dies es modifica la inscripció al registre civil i, a continuació, els pares han de demanar un certificat de naixement en el qual ja apareix l'ordre canviat. Un cop fet aquest tràmit, han de sol·licitar la modificació del llibre de família. Quan s'arriba a la majoria d'edat el canvi s'ha de fer mitjançant una sol·licitud al registre civil corresponent.

QUÈ PERMET LA LLEI?

Pel que fa als noms:
La inscripció de qualsevol nom (hipocorístics i noms de fantasia inclosos), fins a un màxim de dos, tret dels pejoratius i els que puguin produir confusió respecte del sexe del nadó.
La inscripció del nom en qualsevol de les llengües utilitzades a l'Estat espanyol oficial o no.
La inscripció del nom en qualsevol llengua del món.
La traducció del nom en qualsevol idioma al català o l'aranès.
La correcció de la grafia normativament incorrecta del nom. Per exemple, Joanna per Joana.
El canvi de nom.
Pel que fa als cognoms:
La inclusió de la conjunció «i» entre els cognoms.
El canvi de l'ordre dels cognoms (primer el de la mare i després el del pare).
La correcció de la grafia normativament incorrecta del cognom. Per exemple, Casas per Cases o Perpiñá per Perpinyà.
El canvi d'un cognom per un altre, traducció d'un cognom al català o l'adaptació al català de cognoms que no són d'origen català.

Marc i García, els més freqüents

Els cognoms García, Martínez i López són els més freqüents en la població resident a Catalunya, segons el darrer estudi publicat aquest any per l'Instituto Nacional de Estadística (INE). García és el primer cognom a les quatre demarcacions catalanes, i arriba al 26,1% dels residents a Barcelona. També supera el 20% a Tarragona, i és el líder a Girona, amb el 17,4%, i a Lleida, amb el 13,2%. Els cognoms Sánchez, Rodríguez, Fernández, Pérez, González i Gómez són els següents de la llista a Catalunya, i Ruiz es troba en la desena posició. Pel que fa als noms, el més freqüent és Marc, amb una freqüència de 1.385, va ser el més posat entre els nens nascuts l'any 2007, de la mateixa manera que ho havia estat en els darrers onze anys. El següent nom més freqüent és Àlex (1.003), que es manté en el mateix lloc del rànquing, i Pol, amb 922 nens, ocupa el tercer lloc. En quart lloc apareix el nom de Pau (911), i en cinquè lloc hi ha David (804), el qual desbanca Arnau (792), que l'any anterior era el cinquè. Pel que fa a les nenes, Laia (95 cops) perd la primera posició, que ocupava el 2006, i la recupera Júlia (103), que també és el nom més posat a Catalunya. Molt a prop de Laia hi trobem Paula (94 nadons) i, a més distància, Maria (78) i Carla (72).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Presenten una moció per promoure l’ús d’energies renovables de manera respectuosa

figueres
Medi ambient

El subministrament d’aigua de la dessalinitzadora del Port de Barcelona es contractarà fins almenys el 2030

Barcelona
societat

Denuncien una agressió a una funcionària a la presó de Mas d’Enric

El Catllar
política

Demanen que s’avisi amb temps els veïns quan es fan tractaments fitosanitaris

vidreres
judicial

Absolen l’acusat d’agredir sexualment una noia per falta de proves

empuriabrava
Isabel de Lucas
Sòcia de Nasapp

“Per tenir aire net, cal que tots hi col·laborem”

Ferran Busquets
Director de la Fundació Arrels durant 12 anys

“Ningú escull dormir al carrer si té un espai digne on anar”

Barcelona

Una orquestra per a Asclepi

Girona

Les millors Santes

Mataró