Societat

Municipal

turisme

El creixement del turisme a Barcelona continua desbocat

El nombre de pernoctacions en hotels de gener a maig creix un 7,7% respecte al mateix període del 2015, que va ser de rècord

La despesa per visitant de l'any passat va ser la més alta des de l'inici de la crisi

Posar fre al turisme a Barcelona és com posar portes al camp. El govern de Barcelona en Comú ja ho té assumit, i també, que del que es tracta és de gestionar-lo millor, perquè l'onada sembla, si més no a curt termini, imparable. Ho tornen a evidenciar les dades que el mateix executiu municipal presentarà la setmana vinent en el primer ple del consell de Turisme i Ciutat, la taula encarregada de confeccionar el pla estratègic de Turisme que ha de marcar les línies a seguir per gestionar el sector durant el període 2016-2020.

L'Informe Sobre Activitat Turística que l'Ajuntament aportarà al consell és palmari: no només el 2015 va tornar a ser un exercici de rècord, sinó que el primer semestre de 2016 es manté la tendència (molt) a l'alça. L'any passat 8,3 milions de turistes es van allotjar als hotels de Barcelona, i van registrar 17,6 milions de pernoctacions. És a dir, un 5,4% més de visitants i un 3,3% més de nits d'estada als hotels, respectivament, que el 2014. I de gener a maig d'enguany, la proporció de turistes creix un 6,3% respecte del mateixos primers cinc mesos del 2015, i la de pernoctacions, un 7,7%. La dinàmica, idèntica, es detecta en l'evolució del nombre de passatgers que passen per l'aeroport del Prat: 39,7 milions l'any passat –2,2 més que l'anterior–, i un 13,4% de creixement en el que va del 2016. La xifra de passatgers de creuers que passen per Barcelona també puja, però de manera més lleu: un 1,6%.

El progressiu abaratiment que des de l'inici de la crisi han experimentat les estades a la capital catalana deu tenor alguna cosa a veure en el boom turístic barceloní dels últims anys. El 2006, el cost mitjà de l'allotjament hoteler per als visitants va ser de 445 euros i, des de llavors, la xifra no s'ha tornat a assolir. La que més s'hi acosta és la que es va registrar l'any passat, quan va ser de 414 euros. El 2015, a més, la despesa mitjana de cada turista, 375 euros, va ser la més alta des del començament de la crisi. El 2014 havia estat de 331.

El 2015 també va créixer el volum de turisme de congressos: Barcelona va rebre 2.268 congressos, convencions, jornades i cursos, un 13% més que l'any anterior. De tota manera, el percentatge dels turistes que vénen per oci continua a l'alça respecte del total i l'any passat ja va ser del 55,8% (3,3 punts més que el 2014), mentre que l'índex dels que ho fan per motius professionals va caure quasi quatre punts i va quedar en el 35,7%.

El balanç del consistori completa el perfil del turista tipus: els que visiten Barcelona són majoritàriament homes (un 60,4%), provenen de l'estranger, tenen una edat mitjana de 38 anys i repeteixen: el 52,5% ja hi havien estat com a mínim un cop. El 80% arriben en avió.

L'informe també inclou un rànquing de llocs preferits dels visitants. El més concorregut encara és la Sagrada Família, que l'any passat va tenir 3,72 milions de visites, seguida del parc Güell, amb 2,76 milions, i el Museu del Barça, amb 1,79 milions.

El pla, el 2017

En el consell de Turisme i Ciutat de la setmana vinent també s'hi presentarà la diagnosi preliminar a partir de la qual s'ha d'elaborar el pla estratègic de turisme, que el consistori vol que incorpori mecanismes per pal·liar els impactes negatius que pugui generar l'activitat i que apliqui “criteris de responsabilitat, sostenibilitat, cohesió, redistribució i innovació”. La previsió és que en una segona fase que anirà de setembre a final d'any el consell –integrat per una seixantena d'entitats i institucions i presidit per regidor de Turisme, Agustí Colom– elabori un document amb propostes i que el pla es presenti a principi del 2017.

39.000
contractacions
són les del sector el primer trimestre del 2016, el 17% de l'ocupació creada a Barcelona.
8,3
milions
de turistes són els que van l'any passat van fer 17,656 milions de pernoctacions en hotels a Barcelona.
39,71
milions
de passatgers són els que van usar l'aeroport del Prat el 2015. A Barcelona el 80% de turistes vénen en avió.

70.000 empleats en hostaleria

L'informe també incorpora una diagnosi de la situació laboral en el sector turístic, en sintonia amb la preocupació del govern de BComú per les condicions dels treballadors d'un àmbit que en el primer trimestre de l'any va suposar quasi 39.000 contractacions, és a dir, un 17% de l'ocupació creada a Barcelona.

A la capital catalana hi ha prop de 70.000 empleats i més de 10.000 autònoms en el sector de l'hostaleria en què, en cinc anys, els treballadors han perdut tres punts percentuals de poder adquisitiu, perquè aquesta és la diferència entre els augments anuals acumulats de l'IPC i els dels seus salaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.