tradicions
Més de 2.400 tripulants a la Transsegre de Balaguer
L'organització calcula que la festa mobilitza prop de 10.000 persones i és una de les cites més importants de l'any a les comarques de Ponent
Prop de 300 barques han navegat, aquest cap de setmana, les aigües del riu Segre en la 32a edició de la Transsegre. Aquesta festa, que mobilitza més de 2.400 mariners, és una de les més populars a les comarques de Ponent.
Com en edicions anteriors, la festa va arrencar, divendres, amb una batucada i nit de discjòqueis i va transcórrer durant tot el cap de setmana.
Els navegants baixen pel Segre en dues etapes: la primera entre Camarasa i Sant Llorenç, el dissabte, i la segona entre Gerb i Balaguer, el diumenge. El requisit és utilitzar embarcacions de fabricació casolana, sense motor i només fent servir la força mecànica humana. Normalment, s'utilitzen neumàtics o bidons per a la flotació i una estructura de ferro amb cadires a la part de dalt.
La primera a arribar a bon port va ser una barca conduïda per vuit tripulants, veïns de Térmens, la Portella i Balaguer, quan passaven deu minuts de les dotze del migdia.
Es premien les embarcacions més ràpides i també les més decorades. És per això que, de cara a la l'any que ve, des de l'organització van destacar que es plantegen “oferir premis més atractius per animar els participants a ornamentar molt més les barques”.
A part de la baixada en barca, a les nits s'organitzen activitats paral·leles a la zona de concerts del parc de la Transsegre i també, diumenge al matí, es col·loquen inflables i altres atractius per als més petits.
Les altes temperatures d'aquest cap de setmana van animar la gent a remullar-se per fer passar la calor, tant dissabte a Sant Llorenç com diumenge a la riba del Segre a Balaguer.
El que va sorgir com una idea esbojarrada d'una colla d'amics de Balaguer s'ha convertit en la festa major d'estiu per excel·lència de la capital de la Noguera. I és que s'ha de recordar que la festa de la Transsegre va començar l'any 1984, arran de l'aventura de dos amics que van decidir, una tarda, baixar per les aigües del Segre. Amb una embarcació batejada amb el nom de La Veloç, van fer un recorregut des del Pont de Ferro, a Gerb, fins a Balaguer. Tot i que l'embarcació va quedar totalment destrossada, a partir d'aquesta experiència es van animar a organitzar una cursa d'embarcacions d'elaboració casolana.
El cavall de batalla de l'organització ha estat, enguany, mantenir net l'ecosistema del riu, ja que, els darrers anys, al pantà de Sant Llorenç s'acumulaven quilos deixalles i restes d'escombraries que les barques deixaven al seu pas. Camarasa, a part, aplica una taxa en aquest sentit per destinar-la a la neteja de les aigües i també de la riba del riu, que queda malmesa després d'activitats esportives o lúdiques.
Per posar fi a això, aquest any, l'organització va repartir bosses d'escombraries entre les embarcacions i retornava una fiança de 5 euros a cada barca que entregava la bossa plena a l'arribada a Sant Llorenç.
La mesura ha estat un èxit, ja que “han estat moltes les embarcacions que han participat a mantenir l'entorn net”, destacaven des de l'organització.
Tant els participants com els organitzadors es mostraven molt satisfets per com s'ha desenvolupat la festa, sense cap incident destacable.