El foc devora 1.300 hectàrees d'arbrada els últims cinc anys
L'incendi més gran del 2015 a tot Catalunya va declarar-se a Òdena i va afectar les comarques de l'Anoia i del Bages
Entre l'1 de gener i el 30 de juny del 2016 hi ha hagut 38 incendis a les comarques centrals
Des del 2011 i fins al dia 30 de juny del 2016, a les comarques centrals s'hi han declarat més de 500 incendis forestals que han devastat 1.635 hectàrees, de les quals 1325,56 són zones arbrades. El gros dels incendis es van produir el 2015 i el 2012, i van afectar especialment l'Anoia i el Bages. Les dades les aporta el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Si agafem, per exemple, un dia d'aquests, el 9 de juliol del 2016, i mirem el mapa del pla alfa s'hi veu que, en vermell, es destaca que està activat el nivell 2 en part del territori català. Aquest nivell 2 marca, per a aquest 9 de juliol, un perill alt d'incendi forestal a vuit comarques catalanes. Dues d'aquestes pertanyen a la Catalunya Central, el Bages i l'Anoia. Un nivell 2 d'alerta implica, entre d'altres, la vigilància exclusiva d'incendis forestals, el control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 metres de zones forestals. El pla alfa és el procediment operatiu establert en el Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori en relació amb les situacions de perill d'incendi que es produeixin.
L'Anoia i el Bages van ser les més castigades de tot Catalunya el 2015 pels incendis forestals: d'aquí a poc, a final de juliol, farà un any de l'incendi que es va declarar a Òdena. A les comarques centrals, l'any 2015 s'hi van cremar 1.081,43 hectàrees forestals (una hectàrea equival a 10.000 m²), de les quals més de 900 eren zones arbrades, i la resta, cultius, matolls, pastures, terreny urbà i terrenys improductius. La zona arbrada perduda a les comarques centrals el 2015 representa el 86% del total cremat a Catalunya en el mateix període (1.069 hectàrees). I de tot el que es va cremar a les comarques centrals l'any passat, el 99,7% es va cremar a l'Anoia i el Bages. A l'octubre del 2015 es va anunciar que la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Ministeri d'Agricultura invertiran 500.000 euros per restaurar els terrenys afectats per l'incendi d'Òdena.
La del 2015 va ser una campanya forestal marcada per unes condicions meteorològiques complexes. La direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments ja preveia un mes de juliol extremadament càlid –el segon juliol més càlid de la història–, una humitat relativa molt baixa i vent moderat de ponent... Es van donar moltes variables que van propiciar l' incendi en una zona en què el risc ja era alt per la sequera acumulada a la primavera i a l'estiu.
De l'1 de gener fins al 30 de juny del 2016 hi ha hagut 38 incendis a les comarques centrals, 273 en el conjunt de Catalunya. Aquest 2016 sembla que a Catalunya el risc d'incendi és moderat. Però no es pot baixar la guàrdia. “No es pot descartar que aquesta acabi sent una campanya complicada”, diuen en el Departament d'Agricultura. El pressupost per a la prevenció d'incendis és de 15,5 milions d'euros i el dispositiu de prevenció del departament està format per 68 tècnics forestals que treballen tot l'any, més 38 persones de reforç a la campanya d'estiu, sobretot a les sales de control, 500 agents rurals i 7.600 persones voluntàries que formen les Agrupacions de Defensa Forestal.
LA XIFRA
La negligència i la intencionalitat
Segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), la causa principal dels 509 incendis declarats a Catalunya el 2015 va ser la negligència –212 casos–. Un bon grapat, 113, van ser intencionats. N'hi va haver d'accidentals, 64; naturals, 48; provocats per cigarrets encesos, 42. Curiosament, tot i que els últims temps s'ha posat l'accent en la perillositat de les burilles de tabac –amb la penalització inclosa–, és la xifra més alta des del 2009, any en què hi va haver 53 incendis provocats per cigarrets mal apagats. Si observem les dades per mesos, el mes de juliol destaca sovint. Però no es pot ser confiat. El clima, juntament amb altres factors, voluntaris i involuntaris, ha donat sorpreses desagradables en moments molt diferents de l'any: març, juny, novembre...
De l'any 2011 fins al 30 de juny del 2016, a Catalunya s'han cremat 20.353,4 hectàrees forestals –la xifra inclou zones arbrades i no arbrades, amb matolls, cultius, etcètera–. Aquest historial ens diu que l'any 2012 va ser molt dur per a Catalunya, ja que es van cremar més de 15.000 hectàrees d'espai forestal. A les comarques centrals, 482,5 hectàrees. Va ser un any negre per a tota la conca mediterrània, càlid i sec a gairebé tot el territori català. Va ser un dels estius amb les temperatures més altes dels últims anys, amb onades de calor provinents de l'Àfrica.