Societat

El nou BCN World

Ampli aval del Parlament al projecte del nou BCN World

La majoria vota la moció de suport del PP, que només rep l'oposició de Catalunya Sí que es Pot i la CUP

JxSí garanteix formalment no utilitzar-ho en la negociació per la qüestió de confiança

Per si a algú li quedava algun dubte, i exhibir el nivell de consens assolit davant sobretot els inversors, el Parlament es va voler fer seu ahir l'acord presentat fa dues setmanes pel govern per desenvolupar el projecte turístic hereu de l'extint BCN World a Salou i Vila-seca, a través d'una moció de suport presentada pel PP que va rebre el vot favorable de JxSí, C's i el PSC. La CUP i Catalunya Sí que es Pot hi van votar en contra.

El text ratifica el “compromís” dels grups amb el nou projecte, i blinda una promesa que el govern ja havia fet els últims dies arran dels recels de l'oposició: que no farà servir el centre recreatiu i turístic com a “instrument de negociació” en els contactes que JxSí mantindrà amb la CUP per la qüestió de confiança a què el president Puigdemont se sotmetrà al setembre. De fet, els cupaires ja havien desvinculat també una cosa de l'altra. Així mateix, s'insta a accelerar l'aprovació definitiva del pla director urbanístic que reordena els terrenys –es vol fer a final d'any– i complir “de forma rigorosa” el calendari anunciat, en què es preveu adjudicar el concurs al febrer o al març i iniciar les obres l'estiu vinent. A més, la moció demana dues condicions més que ja estaven previstes: incentivar la inclusió de topònims del territori al nom definitiu i que l'1% de la inversió es dediqui a programes socials i actuacions a la zona.

Des de Sí que es Pot, Hortènsia Grau lamentava que fos una moció “de postureig” que no aportava res i es queixava que es rebutgés l'esmena que instava a estudiar l'impacte sobre el comerç de la zona. Així mateix alertava, com havia fet C's, que la UE no consideri una “ajuda encoberta d'estat” la rebaixa de la taxa del joc del 55 al 10%. Per la CUP, Sergi Saladié certificava que BCN World “era fum”, i ratificava el rebuig frontal al projecte, del qual “ningú ha vist cap pla de negoci que sustenti les expectatives”.

Per a l'impulsor de la moció, Alejandro Fernández (PP), “no és casualitat” que el complex rebés l'impuls final després que JxSí i la CUP trenquessin, i recordava que al Parlament hi ha “una majoria clara i rotunda” per a projectes “que aportin coses”. Carmina Castellví (JxSí) proclamava que “BCN World és mort” i que ara hi ha un projecte “nou i diferent” amb un marc legal “preexistent” per donar confiança als inversors.

El projecte, a debat a El Punt Avui TV

El projecte del nou BCN World i les modificacions que s'hi han anat afegint fins a arribar a l'actual planificació es debatran diumenge al vespre a El Punt Avui Televisió. A les 21.00 h es retransmetrà un debat amb els diputats al Parlament Hortènsia Grau (Catalunya Sí que es Pot), Sergi Saladié (CUP) i el primer tinent d'alcalde de Salou, Toni Brull (PSC). El catedràtic del departament de direcció de màrqueting d'Esade, Joan Francesc Valls, serà l'expert convidat al debat. Tots analitzaran el model turístic que implica, el cost per al territori i la fiscalitat del joc que acollirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia