Gastronomia
Reivindicant la vinyala
Un grup d'amants d'aquest tipus de cargol, que es consumeix sobretot a l'Anoia, el volen promocionar com a producte típic de la zona
Pretenen traslladar als restaurants la cuina que se n'ha fet sempre a les llars
Com cada mes de juliol, la Confraria de la Vinyala celebra la Nit de Cuiners, la seva cita anual més important que serveix tant per trobar-se entre tots els confrares per promocionar el valor d'aquest tipus de cargol, que es consumeix especialment a la comarca de l'Anoia.
Més de 150 persones van participar en aquest acte, celebrat al restaurant Samuntà d'Òdena el 14 de juliol passat, on es van poder degustar set receptes en les quals els cargols de la varietat Vinyala eren els protagonistes. Hi havia vinyales a la llauna, amb llorigó, amb sobrassada... Totes elles elaborades pels tres cuiners oficials de la confraria i pels quatre que van ser investits aquella mateixa nit.
La Confraria de la Vinyala es va crear el 2011 per iniciativa d'uns quants amants d'aquesta varietat de cargol, molt apreciada a la comarca de l'Anoia, però que genera cert rebuig a altres zones de Catalunya. Amb el pas dels anys, aquest projecte que van iniciar vuit persones s'ha ampliat fins a un centenar de confrares i organitzen sopars mensuals a diversos restaurants de la comarca.
Josep Manel Vivancos és el president de la confraria, cuiner i un dels fundadors, i apunta que la Vinyala és “la qüestió gastronòmica més genuïna i autèntica de la comarca”. Per això, creu que cal fer una promoció d'aquest producte i col·locar l'Anoia al mapa com a “comarca cargolaire”. Opina que el següent pas ha de ser el de donar-se a conèixer i aconseguir que els restaurants de la comarca ofereixin la vinyala a la seva carta. En aquest sentit, Vivancos es mostra optimista, ja que aquest procés “ja ha començat” i destaca que, per exemple, al mercat de la Masuca, a Igualada, ja es poden trobar aquests cargols. Gastronòmicament, es tracta d'un producte que permet ser cuinat de maneres diferents. A més, a l'Anoia es donen les bones condicions per al seu creixement.
A banda de la Nit dels Cuiners i dels sopars mensuals, els amants de la vinyala també tenen una cita ineludible: el tercer diumenge de setembre, que se celebra una cargolada a la Fira d'Òdena. De moment, aquest municipi és el que més s'ha implicat amb la confraria, i també tenen previst fer una trobada durant la festa major de Vilanova del Camí.
Des de la confraria volen donar valor a un producte apreciat a la comarca, però que moltes vegades es limita a l'àmbit domèstic. “Sovint pensem que el que passa a casa teva es fa a totes bandes i no és així”, assenyala Vivancos. Per això, volen que es traslladi tota aquesta tradició de cuinar cargols de la llar als restaurants de la comarca. “Cuinar cargols a casa és conflictiu per tot el procés. En canvi fer-ho a restaurants és més atractiu per als consumidors”, opina un Vivancos que també assegura que se senten “molt orgullosos” per l'entrada de la vinyala a l'oferta de restauració de la comarca.