Societat

Festes i tradicions

A Ripoll, més a prop de la figura de Guifré el Pilós

La ciutat celebrarà la dinovena edició del Mercadal del comte Guifré del 10 al 12 d'agost, que recrea aspectes de la vida i la llegenda del personatge

S'hi esperen més de 30.000 visitants

Ripoll engalanarà els carrers per fer un salt en el temps de més d'un miler d'anys i situar-se, així, a finals del segle IX, en vida del comte Guifré el Pilós. El fundador de la dinastia comtal de Barcelona està profundament lligat a la història local perquè va ser el fundador del monestir benedictí de Santa Maria a la ciutat, on va voler ser enterrat, i el de Sant Joan de les Abadesses.

El Mercadal obrirà portes dimecres que ve, amb una setantena de parades amb tot tipus de productes de qualitat i amb demostració d'oficis, a semblança de les importants fires que se celebraven aleshores a la població. En la presentació de l'esdeveniment, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, feia aquesta semblança: “En aquella època la gent es movia per anar a mercats i fires per vendre, comprar o, simplement, per divertir-se. I en certa manera, la gent continua tenint les mateixes necessitats i, per tant, el Mercadal reuneix un munt de parades on es pot comprar gairebé de tot. La diferència és que els que acudeixen avui dia al mercat medieval són bàsicament els turistes.” L'organització d'aquesta dinovena edició ha anat a càrrec de la companyia La Tritona, que està formada, en part, per veïns de Ripoll. D'altra banda, en els actes que recreen la figura del comte Guifré de forma teatralitzada hi tindrà un paper molt actiu el grup de dansa Un Sol Traç. Del programa, que inclou cercaviles, animació i teatre de carrer, música i dansa, en destaca l'espectacle Les justes a cavall, que escenificarà Drakonia el dia 11 a la nit. I no hi faltarà el concurs de tir amb arc, convertit ja en un clàssic del Mercadal.

El Mercadal

Del 10 d'agost a les 17 h al dia 12 d'agost al vespre

mercadalderipoll.cat

www.ripoll.cat

Una seixantena d'activitats

El Mercadal arrencarà dimecres a la tarda amb l'arribada del comte Guifré i la recepció oficial a aquesta figura al campament. Són dos dels actes propis de la festa, als quals s'hi afegiran la recreació de la mort del comte, dijous a la tarda, i la gran desfilada de la cloenda de divendres a la nit. Altres espectacles que cal destacar són la reconstrucció d'un combat medieval, les justes a cavall de dijous al vespre i la gran final de tir amb arc de divendres a la tarda, a més de les dues primeres sessions de mapping sobre la portalada del monestir, els dies 11 i 12. Aquestes projeccions també s'han programat els dies 13 i 14. D'altra banda, a les zones del campament, la taverna i el mercat s'hi aniran succeint intervencions teatrals, com ara La veritable història de Guifré (més o menys), 17 Peccati, el deambular de teixons i Les grosses. A més, es podrà gaudir de la música dels Berros de la Cort. Per als més petits s'han preparat tallers i jocs, com ara passejar en poni, l'escola medieval, que els ensenyarà a convertir-se en cavallers per un dia, o la construcció de titelles i també l'Auca del comte, amb diverses sessions cada jornada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Toni Barbany i Josep Recio guanyen la 51a edició dels Premis Fotogràfics Internacionals Quillat

blanes
societat

Arrenca la campanya ‘A l’aigua, risc zero’ per evitar ofegaments a platges i piscines

Sitges
educació

Els Campus d’Estiude la UdG acullen un centenar de joves

girona
societat

Quatre detinguts a l’aeroport del Prat per embalar maletes sense tenir el permís

El Prat de Llobregat
MEDI AMBIENT

El Delta de l’Ebre celebra la bona salut del flamenc amb l’anellament de polls

La Ràpita
societat

L’empresa empordanesa Gelati Dino obre un local a Barcelona

castelló d’empúries
informació especial

“Camí cap a París”: donar visibilitat i normalitzar la discapacitat

Barcelona
Lluís Busquets i Grabulosa
Periodista. Publica ‘L’escàndol de Nicea’ (Ed. Comte d’Aure)

“El de Nicea va ser un concili imperial, organitzat per Constantí”

Barcelona
LA CRÒNICA

Quan el melic és la provocació