Oci
Santa Susanna aposta per la Festa al Cel
L'Ajuntament estudia la proposta i sondeja el sector hoteler per mantenir el festival al Maresme
L'alcalde confia a poder abaratir-ne els costos
La Festa al Cel es resisteix a marxar del Maresme. L'alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier (AiS), va anunciar ahir, per sorpresa, que l'Ajuntament està estudiant la possibilitat de convertir-se en la seu del festival aeri després de la cancel·lació de Mataró i el rebuig contundent de les poblacions veïnes de Calella i Pineda per organitzar-lo aquest any. Campolier va admetre que s'han iniciat converses amb els promotors de l'esdeveniment per traslladar la multitudinària exhibició al litoral del municipi. L'única condició que es posa per donar continuïtat al festival és que el principal sector econòmic local, l'hoteler, s'impliqui a fons en el projecte com un al·licient turístic més que serveixi per atraure més visitants i promocionar la destinació. “El nostre interès és fer el festival però que per a l'Ajuntament no sigui excessivament costós”, hi afegeix l'alcalde.
Amb aquesta voluntat, el consistori té previst reunir l'empresariat de Santa Susanna per mirar de convèncer-lo de l'oportunitat que representa la Festa al Cel. Tot i que les dates que s'havien previst per a la celebració d'enguany –el cap de setmana del 24 i el 25 de setembre– són difícils de canviar, la intenció, si finalment prospera la proposta i Santa Susanna se la queda, és modificar el calendari d'aquesta cita aeronàutica anual i organitzar l'exhibició més endavant, passat el setembre, i aprofitar una època en què els hotelers de la zona tenen menys ocupació. Tant Campolier com la regidora de l'àrea de Desenvolupament Local, Sílvia Vives (AiS), defensen que d'aquesta manera es podria allargar la temporada turística més temps i atraure visitants fora dels mesos amb més activitat amb un esdeveniment que té un gran ressò.
Tècnicament viable
L'Ajuntament defensa que, tècnicament, la celebració d'un esdeveniment d'aquestes característiques és factible. D'una banda, hi juga a favor la proximitat amb l'aeroport de Girona i l'àmplia oferta de places hoteleres –en té unes 15.000–, i de l'altra, té una platja de dos quilòmetres i mig i uns accessos al litoral ben consolidats. Pel que fa a la mobilitat, disposa d'un extens sector sense edificar darrere de la zona hotelera que es podria condicionar com a aparcament. A més, a diferència del que passava a Mataró, no s'hauria de blindar la via del tren, cosa que feia incrementar els costos. Amb tot, Campolier manté que faran números per tal de confirmar si econòmicament és viable tirar endavant el projecte. “Plantejaríem l'edició d'enguany com una prova pilot per desenvolupar amb més temps la de l'any que ve”, insisteix a dir l'alcalde.
Sigui com sigui, en cap cas s'arribaria a la despesa que feia la capital maresmenca per organitzar l'esdeveniment, que era de 520.000 euros. Un altre dels aspectes en què també es vol incidir és la necessitat de trobar patrocinadors privats que serveixin per finançar la festa. Una estratègia que també va seguir Mataró, sense els resultats esperats, fet que va precipitar l'anunci de cancel·lació i la renúncia definitiva al festival. Santa Susanna, però, es veu amb cor d'aconseguir-ho.
LES FRASES
LA DATA
“És complicat, però amb voluntat es fan miracles”
Lluís MartínezEls organitzadors del festival aeri més antic i important de l'Estat espanyol creuen que aquesta pot ser l'última oportunitat per salvar l'edició d'enguany. El director de l'esdeveniment, Daniel Ventura, va admetre ahir que va ser el mateix Ajuntament de Santa Susanna el que va fer el pas d'interessar-se per la proposta després de tenir molt coll avall que aquest setembre no hi hauria Festa al Cel. “Nosaltres estem encantats perquè consideren, com nosaltres, que aquest esdeveniment val molt la pena”, defensa. Tot i la proximitat de les dates i el fet que s'ha hagut de cancel·lar a última hora tota la graella d'espectacles aeris previstos, considera que encara s'hi pot estar a temps per repescar-los i celebrar el que Mataró va decidir anul·lar unilateralment.
“En cas d'un compromís seriós, podríem fer l'esforç i recuperar el màxim possible de participants”, assegura Ventura, que no nega que “és complicat”, però també assenyala que, “si hi ha voluntat, es poden fer miracles”. En aquest sentit, reconeix que, a banda de la Festa al Cel, arreu d'Europa hi ha centenars de festivals com aquest. De fet, només al Regne Unit n'hi ha uns tres-cents cada any i les patrulles, sobretot les civils, acostumen a “buscar-se la vida” i omplen el forat que els ha quedat en el calendari per anar a un altre lloc d'exhibició.
Conscient que poques trobades són capaces d'atraure més de cent mil persones en un cap de setmana, el també vicepresident de l'Aeroclub Barcelona-Sabadell considera que Santa Susanna compleix els requeriments tècnics per organitzar amb garanties la festa, tant per l'extensió de la platja com per la proximitat als aeroports des d'on surten les aeronaus. Que tota la planificació i els càlculs es fessin tenint en compte la ubicació de les platges de Mataró faria que pel que fa a permisos s'hagués de començar de zero i que res es pogués aprofitar. Uns entrebancs que el director creu que es podrien superar, tot i estar fora de termini, si les administracions responsables tenen voluntat per fer-ho.
Respecte al no rotund que van donar Calella i Pineda per celebrar conjuntament l'esdeveniment, Daniel Ventura explica que la proposta “no era dolenta”, però lamenta que l'interès “s'hagués diluït” tan ràpid i només amb una sols presa de contacte. “El que no farem mai és anar a un lloc on no ens volen”, conclou.