Societat

medi ambient

Els senglars sucumbeixen de nit contra els ‘pick-ups'

Els agents rurals els abaten a trets muntats en aquesta mena de camioneta descoberta i il·luminats pel pagès

El Departament d'Agricultura i els Agents Rurals volen estendre les captures nocturnes de senglars des d'un tot terreny arreu de les comarques gironines. Aquest sistema per controlar la plaga és molt més efectiu que les batudes i els aguaits, i ja s'han abatut 243 exemplars en 29 recorreguts, sobretot en àrees del Gironès i el Baix Empordà, on l'espècie ha fet estralls als conreus. El departament admet que la població de senglars a la demarcació està del tot “descontrolada” i aposta per implantar aquest mètode arreu. La proliferació de senglars s'ha convertit en un autèntic problema, sobretot al Pla de l'Estany, la Selva, la Garrotxa i l'Alt Empordà, zones declarades d'emergència cinegètica. Això vol dir que hi ha més de vuit exemplars per quilòmetre quadrat o que, arran dels danys que provoquen, s'hi han donat més de deu autoritzacions excepcionals per abatre'ls.

Per això, els agents rurals van començar a capturar-ne de nit amb l'ajuda d'un tot terreny. Sobretot, es vol evitar que els senglars malmetin les collites. A la zona de la Bisbal, per posar un exemple, els pagesos han hagut de deixar de plantar blat de moro, perquè se'l menjaven tot. I l'any passat, els estralls que l'espècie va causar als conreus van generar pèrdues d'uns 30.000 euros.

“Ara, per primer cop, hem trobat un mètode que és molt efectiu per controlar el senglar”, explica el cap dels Agents Rurals a la demarcació, Ignasi Dalmases. El departament ha adaptat dues camionetes tot terreny tipus pick-up del cos, que s'utilitzen per fer les captures nocturnes. Gràcies al tot terreny, es pot cobrir una àrea de 50 quilòmetres en tan sols quatre hores, en camps de conreu i cultius situats dins àrees de cacera.

La caça nocturna des de vehicles no és permesa

La comissió de protecció dels drets dels animals (CPDA) del Col·legi d'Advocats de Girona (ICAG) ha demanat al Departament d'Agricultura que aturi les batudes nocturnes que fan els agents rurals al Gironès i al Baix Empordà per controlar la població de senglars. Els advocats diuen que la mesura contravé la llei de caça estatal que prohibeix la caça nocturna des de vehicles, i la considera una modalitat extremament cruel, poc ètica, indiscriminada i perillosa. La CPDA estima també que hi ha mètodes molt més ètics i efectius per al control de la població de senglars, com ara l'aplicació de vacunes anticonceptives que en redueixin la capacitat de reproducció. També expliquen que hi ha estudis fets a Anglaterra que demostren una eficàcia del 80% d'aquest mètode, que ja s'aplica de manera experimental al Vallès Oriental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

HABITATGE

Un jutge reconeix el dret a compra de 168 pisos de lloguer assequible propietat d’Inmo Criteria

l’hospitalet de llobregat
TRANSPORTS

L’EMT introdueix el pagament amb targeta i mòbil als busos

Tarragona
SOCIETAT

CCOO alerta que les condicions empitjoren al transport per carretera

Barcelona
medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

Barcelona
societat

Denunciats per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona
SALUT

L’Alt Pirineu i Aran comencen la detecció precoç del càncer de coll uterí

Vielha
societat

L’Associació Rodes demana que es compri la Torre d’en Sastre

roses
SOCIETAT

Treball considera insuficients les mesures preventives de la planta de Botarell

Botarell