Societat

FESTES I TRADICIONS

El Serpent de Manlleu torna diumenge a sortir del cau

L'onzena edició de la Festa del Serpent s'inclou dins de les activitats de la festa major de la localitat

A les deu de la nit apareix el Serpent i s'inicia l'espectacle de música, danses i foc

Amb la Festa del Serpent com a un dels actes més destacats, la ciutat de Manlleu celebra la seva festa major, que enguany agrupa actes que es porten a terme fins al 16 d'agost. Uns dies abans ja han començat els actes del Fes-te Jove, la versió del jovent de les festes. La Festa del Serpent se celebra invariablement cada 14 d'agost des de fa onze anys.

Diu la llegenda que la temible bèstia era un serpent enorme que portava sobre els pèls del cap un magnífic diamant. Vivia a Manlleu, a la Devesa, vora el Ter, i cada cop que es capbussava al riu deixava la valuosíssima pedra al seu cau. Un dia un vailet va atrevir-se a robar-li el diamant i a tornar cap al poble, però el serpent li va seguir els passos... Aquest és l'inici de l'aventura dels veïns de Manlleu que es van veure atacats per l'animal, una història que es reviurà de nou diumenge.

Amb la implicació de les entitats, els organitzadors van aconseguir crear una festa que fa bullir Manlleu d'activitats engrescadores i moltíssims visitants. La primera cita de la festa és de matí a la Devesa, on es convida a fer-hi una passejada per conèixer millor l'indret i a assistir a la lectura de la llegenda del Serpent. Des del Pont de Can Moles fins a la Devesa el recorregut es fa en uns vint-i-cinc minuts, però aquest s'allarga una estona més ja que els caminants s'aturen pel camí a menjar pa i xocolata. Les activitats continuen a partir de les cinc de la tarda amb el Serpent dels Menuts, que enguany arriba a la desena edició, en què s'ofereixen tallers i espectacles i la representació de la festa, per tal que els més petits se la facin ben seva.

Finalment, a les deu de la nit, la llegenda es fa viva. Al passeig del Ter, vora l'embarcador, apareix el Serpent i s'inicia l'espectacle de música, danses, foc, crits, corredisses... Enguany s'han incorporat algunes novetats a l'espectacle. Els nens agafaran el diamant, el Serpent empaitarà i espantarà el poble, de manera que la gresca s'escamparà per diversos racons: davant el Museu Industrial del Ter s'hi representa la vida quotidiana del poble, fins que, atacada, la gent fuig; a diversos carrers, els soldats intenten aturar el Serpent; a la plaça de la Vila es canta la cançó del Serpent mentre s'amaga el diamant sota un morter gegant a la plaça Fra Bernadí, i allí es representa el final de la història, que no és el final de la festa, perquè els vailets ballen la dansa del Serpent i, en acabar, començarà un concert que enguany anirà a càrrec de Strombers. El Salt del Diamant, un acte amb teatre de carrer, música i pirotècnia per celebrar que s'ha derrotat la bèstia, hi posarà el punt final.

De peluixos i cròniques

Una de les novetats d'aquest any és el peluix de serpent. Es tracta de la reproducció del protagonista de la festa, adreçada als més petits. Segons la seva impulsora, Rosa Maria Faja, “s'ha volgut donar una imatge amable i simpàtica de l'animal”.

El manlleuenc, que actualment viu a Reus, Pere Rosell és l'autor del cartell de la festa, mentre que l'escriptora i periodista Empar Moliner serà l'encarregada del sisè capítol de les Cròniques del Serpent. Moliner donarà el seu particular punt de vista sobre la festa.

La festa

14 d'agost. A les 22 h, aparició del Serpent i inici de l'espectacle.

www.serpentmanlleu.cat

Propostes per a tots els gustos i tots els públics

M.J.R

Una vintena d'activitats per a tots els gustos i tots els públics conformen una festa major que tindrà diumenge el seu dia central, amb la Festa del Serpent. La festa d'enguany continua en la línia de compaginar el talent emergent local –enguany amb la veu captivadora de Paula Valls i els també joves Nil i Júlia de l'escola Off-Broadway–, amb actuacions de grups de renom del panorama musical català –Quartet Mèlt, Strombers, Sabor de Gràcia o l'Orquestra Maravella–. Hi haurà teatre a l'Espai Rusiñol, amb Les Golfes de l'Hospital, produïda especialment pel Teatre Centre de Manlleu, i no hi faltaran la cercavila de gegants, els espectacles infantils, les sardanes, els castellers, el futbol, la cursa atlètica, les havaneres, el Bicibarris i l'ofici i el vermut el dia 15 d'agost.

La celebració s'encetarà avui divendres, a les 20 hores, amb el tradicional pregó als Jardins de Can Puget, a càrrec de la historiadora i catedràtica d'educació secundària Mercè Puntí. Tot seguit hi haurà el correfoc pels carrers de Dalt de la Vila. A més, el Fes-te Jove arriba a la quinzena edició i presenta una trentena de propostes, que van tenir el tret de sortida divendres passat amb el Cantabars i posterior concert de Sixtus i DJ Guilli al passeig del Ter. Avui, la música jove la posaran Crim, Desakato, Lendakaris Muertos i Germanes Borroka.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Toni Barbany i Josep Recio guanyen la 51a edició dels Premis Fotogràfics Internacionals Quillat

blanes
societat

Arrenca la campanya ‘A l’aigua, risc zero’ per evitar ofegaments a platges i piscines

Sitges
educació

Els Campus d’Estiude la UdG acullen un centenar de joves

girona
societat

Quatre detinguts a l’aeroport del Prat per embalar maletes sense tenir el permís

El Prat de Llobregat
MEDI AMBIENT

El Delta de l’Ebre celebra la bona salut del flamenc amb l’anellament de polls

La Ràpita
societat

L’empresa empordanesa Gelati Dino obre un local a Barcelona

castelló d’empúries
informació especial

“Camí cap a París”: donar visibilitat i normalitzar la discapacitat

Barcelona
Lluís Busquets i Grabulosa
Periodista. Publica ‘L’escàndol de Nicea’ (Ed. Comte d’Aure)

“El de Nicea va ser un concili imperial, organitzat per Constantí”

Barcelona
LA CRÒNICA

Quan el melic és la provocació